Oscar-waanzin: deze actrice won het gouden beeldje voor slechts 5 minuutjes speeltijd

Oscar-waanzin: deze actrice won het gouden beeldje voor slechts 5 minuutjes speeltijd

15 tot 20 minuten kwam wel vaker voor, maar je hebt altijd baas boven baas.

Het komt wel vaker voor, dat een acteur een Oscar scoort voor een hele korte rol. Denk bijvoorbeeld maar aan Anthony Hopkins in The Silence of the Lambs, of Anne Hathaway in Les Misérables. Beide filmtalenten mochten het gouden beeldje mee naar huis nemen voor een kwartier speeltijd. Beatrice Straight deed hier nog een schepje bovenop.

In 1977 won de actrice dé prestigieuze filmprijs voor beste vrouwelijke bijrol voor Network. Wat haar overwinning zo bijzonder maakt, is dat ze slechts 5 minuten(!) in de film te zien is. Dit is het kortste optreden ooit dat bekroond werd door de Academy.

Verhaal
Network werd geregisseerd door Sidney Lumet. De film gaat over de televisie-industrie en hoe nieuwsprogramma's steeds sensatiegerichter worden. Het verhaal volgt een nieuwslezer die doordraait en live op televisie zijn ontslag aankondigt.

Dit zorgt juist voor hogere kijkcijfers en het netwerk besluit zijn instorting uit te buiten voor meer winst. De film dient als een scherpe satire op de mediawereld en werd sterk onthaald, maar voornamelijk Straight wist hoge ogen te gooien als Louise Schumacher.

Rol
Zij speelt de vrouw van een van de hoofdpersonages, Max Schumacher. In een korte tijd weet de actrice een bijzonder krachtige en emotionele acteerprestatie te leveren. Zij komt er achter dat haar man een affaire heeft en levert in enkele minuutjes tijd een intense scène.


Hoewel de actrice in een korte tijd een diepe indruk wist achter te laten op de kijkers, was er ook wel wat kritiek. Zo vonden sommige mensen het onrechtvaardig dat ze de prijs won voor zo'n korte rol. Anderen beargumenteerden dat het niet gaat om de hoeveelheid schermtijd, maar om de impact van het acteren.

Beloning
Haar kort maar krachtige optreden blijft dus een van de meest opmerkelijke prestaties in de filmgeschiedenis.


Interesse in een soortgelijk verhaal?
Oscar-waanzin: deze actrice won het gouden beeldje voor slechts 5 minuutjes speeltijd
Een Oscar winnen is eigenlijk de grootste eer die je als filmtalent kan treffen, al vinden sommige mensen dat het er niet altijd even eerlijk aan toegaat. Zo...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair