Oscar-waanzin: deze acteur won het gouden beeldje voor slechts 16 minuutjes speeltijd

Oscar-waanzin: deze acteur won het gouden beeldje voor slechts 16 minuutjes speeltijd

Iets meer dan een kwartier, maar een van de beste acteerprestaties van de laatste 35 jaar?

Een Oscar winnen is eigenlijk de grootste eer die je als filmtalent kan treffen, al vinden sommige mensen dat het er niet altijd even eerlijk aan toegaat. Zo gaat een acteur soms met het gouden beeldje naar huis, terwijl een ander die het zeker ook verdiende met lege handen achterblijft. Was dit ook het geval in 1991?

1992 was een mooi Oscarjaar. Films als JFK, Cape Fear en The Prince of Tides maakten allemaal kans op de felbegeerde gouden beeldjes, maar de grote winnaar was zonder enige twijfel The Silence of the Lambs.

Ontvangst
De film van Jonathan Demme werd extreem goed onthaald. Niet alleen werd hij door de Academy verkozen tot beste regisseur van het jaar, ook mocht hij de Oscar in ontvangst nemen voor beste film.

De hoofdrolspeler van de film, natuurlijk niemand minder dan Anthony Hopkins, werd juist weer uitgeroepen tot beste acteur en versloeg zo andere Hollywoodgrootheden als o.a. Robert de Niro, Robin Williams en Nick Nolte.

Verhaal
Het verhaal draait om FBI-agent Clarice Starling, gespeeld door Jodie Foster, die een seriemoordenaar moet opsporen. Om hem te vinden, zoekt ze hulp bij Hannibal Lecter, een briljante maar gevaarlijke kannibaal, gespeeld door Hopkins.


Wat de rol van Hopkins zo opmerkelijk maakt is dat hij slechts 16 minuten op het scherm is te zien. Sommige mensen vonden dus dat misschien een andere filmster met meer schermtijd het gouden beeldje meer verdiende, maar het kan niet ontkend worden dat Hopkins in een korte tijd een blijvende indruk achterlaat.

Prestatie
Zijn vertolking van Hannibal Lecter is zowel angstaanjagend als fascinerend. Met zijn kalme en berekenende manier van spreken, gecombineerd met intense blik, weet hij de kijker te betoveren en te laten huiveren. Hopkins had dan ook een enorme impact op de film.


Niet alleen is zijn aanwezigheid voelbaar in elke scène waarin hij verschijnt, de chemie tussen hem en Jodie Foster draagt de film. Vooral hun dialogen, die vaak plaatsvinden in een gevangeniscel, zijn intens en spannend. Deze scènes behoren vandaag de dag zelfs tot de meest memorabele momenten van de filmgeschiedenis. De Oscar was dus zeker zeer verdiend.

Ook interessant
Oscar-waanzin: deze actrice won het gouden beeldje voor slechts 15 minuutjes speeltijd
Een Oscar winnen is eigenlijk de grootste eer die je als filmtalent kan treffen, al vinden sommige mensen dat het er niet altijd even eerlijk aan toegaat. Zo gaat een acteur soms met het gouden beeldje naar huis, terwijl een...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair