Dit wist je nog niet: de briljante link tussen klassieker 'All That Jazz' en 'Better Call Saul'

Dit wist je nog niet: de briljante link tussen klassieker 'All That Jazz' en 'Better Call Saul'

Regisseur/choreograaf Bob Fosse vertelt zijn eigen levensverhaal en beschrijft de smerige carrière van Joe Gideon, een rokkenjagende, drugsgebruikende danser.

Roy Scheider kennen we voornamelijk als de haaienkiller uit Jaws, maar vier jaar na Spielbergs blockbuster wist hij nóg een toprol te bemachtigen in de geweldige klassieker All That Jazz uit 1979.

Kenners noemen Scheiders rol in All That Jazz vaak als de allerbeste rol die hij speelde in zijn decennialange carrière. Hij wist er ook zijn tweede Oscar-nominatie mee te verdienen. Ook Bob Fosse werd zeer geroemd voor zijn regiewerk; het verhaal werd sterk gebaseerd op zijn eigen leven.

Synopsis
Joe Gideon, een onbeschaamde pillenslurpende, kettingrokende rokkenjager, filmregisseur en Broadway-choreograaf, moet jongleren met een vermoeiend werkschema en een gebroken gezinsleven, terwijl hij een ambitieuze productie voor zijn ex-vrouw voorbereidt en zijn nieuwste film monteert. En steeds meer, geplaagd door verlangende wannabes, wanhopige sterretjes, in paniek geraakte producers, verliefde minnaars en een verwaarloosde dochter, worstelt Gideon met het concept van dood en sterfelijkheid.

Zijn ex-vrouw, zijn vriendin en zijn dochter proberen hem terug te brengen van de afgrond, maar het is te laat voor zijn uitgeputte lichaam en door stress geteisterde hart. Nu werken de medicijnen niet, en terwijl een veelbewogen leven vol amfetaminen, alcohol en seks voor zijn ogen flitst, praat Gideon met de griezelige Angelique. Scènes uit zijn vorige leven beginnen het heden binnen te dringen naarmate hij zich steeds meer bewust wordt van zijn eigen sterfelijkheid.

Fantastisch
All That Jazz raakte de laatste jaren wat in de vergetelheid, maar was bij de release in '79 een groot succes.


De unieke combinatie van geweldige choreografie, scherpe dialogen, prachtige cinematografie en ijzersterk spel werd zeer gewaardeerd door zowel het publiek als de critici.

It's showtime, folks
Ook televisiemaker Vince Gilligan was een groot fan. In de serie Better Call Saul stak hij meermaals een verwijzing naar All That Jazz. Hij liet Jimmy namelijk dezelfde zin in de spiegel zeggen die Joe Gideon iedere ochtend tegen zichzelf zei.


Deze connectie tussen de legendarische film en televisieserie kan gezien worden als meer dan enkel een grappige knipoog. Jimmy als Joe hebben namelijk dezelfde destructieve karaktertrekken; het gebruik van deze zin door Jimmy kan daarom gezien worden als een voorbode op zijn latere ondergang.

NieuwsFilm

meest populair