Van deze Stephen King-film raakte de schrijver zelf behoorlijk emotioneel

Van deze Stephen King-film raakte de schrijver zelf behoorlijk emotioneel

Een van de favoriete films van Stephen King, gebaseerd op zijn boeken, is geen horrorfilm.

Er zijn heel wat films gemaakt die gebaseerd zijn op boeken van Stephen King, vooral horrorfilms. Maar een van de favoriete films van de schrijver, die gebaseerd zijn op zijn boeken, is geen horrorfilm. Het is namelijk de coming-of-age dramafilm Stand By Me uit 1986.

Stand By Me werd geregisseerd door Rob Reiner en is gebaseerd op King's novelle The Body uit 1982. De film ontleent zijn titel aan het gelijknamige nummer van Ben E. King en speelt zich af in het fictieve stadje Castle Rock, Oregon, in 1959. Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman en Jerry O'Connell (in zijn filmdebuut) spelen de hoofdrollen als vier jongens die een wandeling maken om het dode lichaam van een vermiste jongen te vinden.

Persoonlijk
De film deed er eigenlijk alles aan om King's naam niet overal in het marketingmateriaal te gebruiken. "We speelden King's naam juist naar beneden omdat we niet wilden dat mensen het idee zouden krijgen dat dit een bloederige, gruwelijke horrorfilm was," zei Reiner.

Maar hoewel Stand By Me niet als een Stephen King-film werd verkocht, was het wel degelijk een persoonlijk verhaal voor King. Zo putte King voor The Body uit herinneringen aan zijn eigen jeugd, inclusief herinneringen aan de kinderen met wie hij opgroeide. Hij onthulde ooit dat hij als kind buiten speelde met een vriend toen die vriend werd aangereden en gedood door een trein.

Productie
Scenarioschrijvers Bruce A. Evans en Raynold Gideon wilden King's The Body verfilmen, maar ze konden het gevraagde bedrag van King niet betalen. Om hun visie te realiseren, boden de scenarioschrijvers het project aan verschillende studio's aan, maar werden keer op keer afgewezen.


Uiteindelijk kwam Embassy Communications aan boord. Regisseur Adrian Lyne was aanvankelijk gevraagd om de film te regisseren en werkte zelfs samen met Evans en Gideon om het project te verkopen, maar uiteindelijk verliet Lyne de film vanwege planningsproblemen en werd hij vervangen door Reiner.

Groot succes
Voordat de productie kon beginnen, werd Embassy Communications echter verkocht en werd de film onmiddellijk geannuleerd. Gelukkig kwam Norman Lear, de maker van Reiner's tv-serie All in the Family, tussenbeide om de film te redden en betaalde hij het volledige budget. Uiteindelijk zou Columbia Pictures de film oppakken en distribueren.


Stand By Me was uiteindelijk een groot succes en kreeg positieve recensies. De film doet uitstekend werk bij het vertalen van King's karakterwerk naar het scherm. Het is een bewijs dat King's werk veel meer is dan simpelweg pulp-horror. En het eindresultaat had een diepgaand effect op King zelf.

Ontroerd
In het boek Stephen King at the Movies van Jessie Horsting vertelt Reiner wat er gebeurde nadat hij de voltooide film voor het eerst aan King toonde. "Na de vertoning leek King erg, erg ontroerd en kon hij niet eens met ons praten," zei Reiner.


"Hij zei: 'Ik moet even weg.' En hij ging ongeveer 15 minuten weg. Toen kwam hij terug, en zaten we rond en spraken erover en vertelde hij ons hoeveel van het verhaal zijn leven was geweest en hoe verontrustend het voor hem was. Hij vertelde me dat, in feite, al zijn drie vrienden waren gestorven. Hij zei dat het verontrustend was om daar te zitten en al die kinderen waarmee hij opgroeide op het scherm te zien, tot leven gebracht, terwijl -- nou ja, je kunt ze nooit echt terugkrijgen."

Beste film
King bevestigde zijn emotionele reactie jaren later aan Rolling Stone. Nadat hij had verklaard dat Stand By Me waarschijnlijk de beste film was die ooit van een van zijn boeken was gemaakt, voegde King eraan toe: "Ik vond het trouw aan het boek. Het was ontroerend. Toen de film afgelopen was, omhelsde ik Reiner omdat ik tot tranen toe bewogen was, omdat het zo autobiografisch was."


Het is duidelijk dat Reiner de juiste snaar raakte met zijn King-adaptatie. En interessant genoeg zou hij het opnieuw doen: zijn verfilming van King's Misery in 1990 wordt ook beschouwd als een van de beste Stephen King-adaptaties.

Kijken?
Wil je Stand By Me zien? Je kan de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd en blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair