Megafusie in Hollywood: twee grote filmstudio's creëren samen 'New Paramount'

Megafusie in Hollywood: twee grote filmstudio's creëren samen 'New Paramount'

Skydance Media neemt Paramount Global over voor 8 miljard dollar na lange onderhandelingen.

Begin vorige maand maakten we al melding van het nieuws, maar nu is het dan toch echt definitief: Skydance Media koopt Paramount Global voor het monsterbedrag van 8 miljard dollar. Dit zal de eerste keer sinds de jaren '80 zijn dat CBS, Nickelodeon en Paramount Pictures in nieuwe handen vallen.

Paramount is de eigenaar van de Paramount film- en tv-studio's, Paramount + en kanalen als Nickelodeon, MTV en Comedy Central. Onder de Paramount-paraplu vallen ook populaire filmseries als Star Trek, Mission: Impossible en Top Gun.

Einde familiebedrijf
De deal betekent een einde van een tijdperk voor een de oudste bedrijven uit Hollywood, Paramount Global. Bij de huidige deal verkoopt Shari Redstone het aandeel van haar familie in het bedrijf.

Van de 8 miljard dollar investering gaat 2,4 miljard voor National Amusements, die de controle had over de groep. Shari's opa, Michael Redstone, was de oorspronkelijke oprichter van National Amusements.

Dikke schulden
Paramount zat al jaren in de financiële problemen, door een zwakke reclamemarkt en terugloop in het aantal kabelabonnementen in de VS. Ook had de studio moeite met het herstel van de maandenlange Hollywoodstakingen vorig jaar. Het bedrijf heeft voor meer dan 14 miljard aan schulden.


De nieuwe eigenaar wordt de zoon van Oracle multimiljardair Larry Ellison. De 41-jarige David Ellison produceerde met zijn in 2010 opgerichte Skydance onder meer Air, Top Gun: Maverick en de laatste Mission Impossible-film samen met Paramount.

NieuwsFilm

meest populair