Deze briljante oorlogsfilm moet je echt zien: 'The Wind That Shakes the Barley'

Deze briljante oorlogsfilm moet je echt zien: 'The Wind That Shakes the Barley'

'The Wind That Shakes the Barley' is een Ierse oorlogsfilm, geregisseerd door Ken Loach.

In Ierland hebben ze ook een bepaald moment oorlog gekend en de Britse regisseur Ken Loach heeft daar in 2006 een prachtige oorlogsfilm over gemaakt. The Wind That Shakes the Barley speelt zich af tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1921) en de Ierse Burgeroorlog (1922-1923).

The Wind That Shakes the Barley is geschreven door Paul Laverty, een langdurige medewerker van Loach. De film ontleent zijn titel aan The Wind That Shakes the Barley van Robert Dwyer Joyce, een lied dat zich afspeelt tijdens de opstand van 1798 in Ierland en vroeg in de film te horen is.

Ierse cast
De cast van The Wind That Shakes the Barley bestaat uit vooral Ierse acteurs. Enkele daarvan zijn Cillian Murphy, Pádraic Delaney, Liam Cunningham en Orla Fitzgerald. Afgezien van Cunningham en Delaney komen de acteurs die de Ieren spelen uit County Cork, waar de film zich afspeelt en waar hij is opgenomen.

Alle Britse soldaten daarentegen werden gespeeld door ex-soldaten van het Britse leger. Hen werd verteld niet te overdrijven, maar te acteren zoals ze zouden doen bij het doorzoeken of ondervragen van opstandelingen.

Verhaal
The Wind That Shakes the Barley vertelt het fictieve verhaal van twee broers uit County Cork, Damien (Murphy) en Teddy O'Donovan (Delaney), die zich aansluiten bij het Ierse Republikeinse Leger om te vechten voor de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.


Volgens regisseur Loach probeert de film te verkennen in hoeverre de Ierse revolutie een sociale revolutie was in plaats van een nationalistische revolutie. Cunningham was alvast blij dat hij mee mocht spelen in de film en zei: "Het kostte een Engelsman om hierheen te komen om mij in de positie te brengen om mijn eigen geschiedenis te onderzoeken."

Gouden Palm
The Wind That Shakes the Barley werd alom geprezen en won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2006. Het is Loach's grootste kassucces tot nu toe. De film deed het goed over de hele wereld en vestigde een record in Ierland als de meest opbrengende onafhankelijk geproduceerde Ierse film, tot deze werd overtroffen door The Guard.


De film heeft een hoge score van 90% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus op de website luidt: "Somber en compromisloos, maar regisseur Ken Loach verlicht zijn film met prachtige cinematografie en strak tempo, en bevat een voortreffelijke prestatie van Cillian Murphy."

Kijken?
Wil je The Wind That Shakes the Barley zien? De film kan je terugvinden op CineMember.

NieuwsFilm

meest populair