Deze acteur speelde al in twee miljardenfranchises toen hij pas 13 was

Deze acteur speelde al in twee miljardenfranchises toen hij pas 13 was

Ty Simpkins speelde al in het MCU en 'Jurassic World'.

Vanaf zeer jonge leeftijd speelde Ty Simpkins in enorme blockbusters. Op 11-jarige leeftijd voegde Simpkins zich bij het MCU en slechts twee jaar later was hij een van de hoofdrolspelers in een andere film die meer dan een miljard opgebracht had, waardoor hij op 13-jarige leeftijd al in twee miljardenfranchises speelde.

Simpkins is intussen volwassen geworden, maar als kind speelde hij al in tal van films. Zo was hij als 3-jarige jongen te zien in War of the Worlds. Een van zijn eerste grote rollen was in de horrorfilm Insidious in 2011. Simpkins was toen maar 9 jaar oud.

MCU
Twee jaar later zou Simpkins zich voegen bij het MCU. Hij was te zien in Iron Man 3 als Harley Keener, een kind dat in Rose Hill, Tennessee woont en Tony Stark helpt wanneer die zijn garage binnenbreekt om zijn pak te repareren.

Later helpt hij Stark bij het onderzoeken van verschillende incidenten die verband houden met het Extremis-project en daarna wordt hij door Stark beloond met een garage vol moderne technische gereedschappen en apparatuur.

Cameo
Iron Man 3 was toen een groot succes en bracht wereldwijd meer dan 1.2 miljard dollar op. Een paar jaar later hernam Simpkins zijn rol als Harley in een cameo in Avengers: Endgame (2019). Deze film was ook een groot succes en bracht wereldwijd 2.799 miljard dollar op.


Voorlopig is Simpkins niet meer in een andere MCU-film verschenen, maar hij liet weten dat hij een contract heeft voor drie films. Er is dus een kans dat Simpkins in de toekomst opnieuw te zien zal zijn in het MCU als Harley.

Jurassic World
Slechts twee jaar na Iron Man 3 was Simpkins een van de hoofdrolspelers in Jurassic World. Hij speelde in de film de rol van Gray Mitchell, het 11-jarige neefje van Claire Dearing (Bryce Dallas Howard). Hij is enthousiast over dinosaurussen en het themapark, tot ergernis van zijn oudere broer Zach (Nick Robinson). Hij is ook van streek door de naderende scheiding van zijn ouders.


Jurassic World, dat de Jurassic Park-trilogie opvolgde, was een groot succes en bracht wereldwijd 1.6 miljard dollar op. Zo werd het de tweede franchise waarin Simpkins speelde die meer dan een miljard opbracht en dat op 13-jarige leeftijd.

Verdere carrière
Sindsdien blijft Simpkins verschijnen in de Insidious-franchise. Zo hernam hij zijn rol als Dalton Lambert in de twee vervolgen Insidious: Chapter 2 (2013) en Insidious: The Red Door (2023). Hij verschijnt ook in archiefbeelden in de prequel Insidious: The Last Key (2018). Daarnaast was hij te zien in films als Meadowland (2015), The Nice Guys (2016) en The Whale (2022).


Wil je Simpkins zien in Iron Man 3? Je kan de film bekijken op Disney+. Ook Jurassic World, waarin Simpkins speelt, kan je bekijken en dat op Netflix, SkyShowtime en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair