Deze gepasseerde horror-reeks leverde afgelopen jaar plotseling één van zijn beste delen

Deze gepasseerde horror-reeks leverde afgelopen jaar plotseling één van zijn beste delen

'Saw X' is de best beoordeelde film uit de horror-reeks.

De Saw-franchise biedt eenvoudige genoegen: veel bloed, anti-politiepropaganda (meestal) en een ingewikkeld verhaal met meer drama dan de gemiddelde soapserie. Vanwege dat ingewikkelde verhaal is Saw X niet de eerste prequel in de serie, maar wordt het wel beschouwd als een van de beste films in de franchise.

John Kramer alias Jigsaw sterft aan het einde van Saw III, maar hij blijft een doorlopend personage in veel van de directe vervolgen. Saw X is echter de meest toegewijde prequel in de franchise, aangezien regisseur Kevin Greutert en schrijvers Peter Goldfinger en Josh Stolberg het verhaal tussen de eerste Saw en Saw II plaatsen.

Verhaal
De geweldige Tobin Bell keert terug als John Kramer, die naar Mexico reist in de hoop dat een experimentele procedure zijn terminale kanker kan genezen. Hij ontdekt later dat de operatie een oplichterij is, wat hem ertoe aanzet de verantwoordelijken te ontvoeren en hen aan zijn kenmerkende dodelijke vallen bloot te stellen als vergelding.

Naast Bell spelen ook Shawnee Smith en Costas Mandylor hun rollen uit de vorige films opnieuw, samen met nieuwe castleden als Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renata Vaca en Michael Beach.

Best beoordeelde Saw-film
Saw X gaat soms te ver in het afschilderen van Kramer als een held, maar biedt overtuigend bloed en drama. De film heeft wereldwijd 111 miljoen dollar opgebracht en ontving over het algemeen positieve recensies van critici, waardoor het de best beoordeelde Saw-film is geworden.


Op Rotten Tomatoes heeft Saw X een hoge score gekregen van zowel de critici als het publiek. De critici gaven de film een score van 80% met de kritische consensus die luidt: "Aangevoerd door de beste prestatie van Tobin Bell in de franchise, blaast Saw X nieuw leven in de serie met een aflevering die een verrassende hoeveelheid hart combineert met al het bloedvergieten."

Vervolg
Het publiek gaf Saw X een nog hogere score van 89% en zegt dat deze film weleens de beste sequel in de serie tot nu toe kan zijn. Deze tiende Saw-film zal niet de laatste zijn, want er staat met Saw XI al een vervolg gepland.


Veel is er nog niet geweten over de film, maar volgens franchise-producent Oren Koules zou Saw XI zich heel goed direct na Saw X kunnen afspelen, wat betekent dat Jigsaw (Bell) ook in het elfde deel nog steeds in leven is. Greutert keert terug als regisseur voor dit vervolg, dat eerst gepland was om uit te komen in september 2024, maar het werd verplaatst naar september 2025.

Kijken?
Wil je Saw X zien? Je kan de film huren en kopen op onder andere Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair