Deze superheldenfilm had een openingsscène die 10 miljoen kostte en uiteindelijk werd verwijderd

Deze superheldenfilm had een openingsscène die 10 miljoen kostte en uiteindelijk werd verwijderd

Oorspronkelijk zou 'Superman Returns' een openingsscène hebben waarin de vernietiging van Krypton wordt verkend.

In 2006, lang voordat het DC Extended Universe zijn intrede deed, bracht Superman Returns de superheld voor het eerst in bijna 20 jaar terug naar het grote scherm. Met Brandon Routh in de hoofdrol als Superman, werd de film bij de oorspronkelijke release niet bepaald geliefd door fans, maar heeft sindsdien aan populariteit gewonnen. Maar wist je dat er een enorme openingsscène was die uit de bioscoopversie van de film is geknipt?

Superman Returns werd geregisseerd door Bryan Singer en geschreven door Michael Dougherty en Dan Harris, en is gebaseerd op het DC Comics personage Superman. Het is het zesde en laatste deel in de oorspronkelijke Superman-filmserie en dient als een eerbetoon en vervolg op Superman (1978) en Superman II (1980), waarbij de gebeurtenissen van Superman III (1983), Supergirl (1984) en Superman IV: The Quest for Peace (1987) worden genegeerd.

Return to Krypton
Naast Routh die de hoofdrol speelt als Clark Kent alias Superman, zijn ook Kate Bosworth als Lois Lane en Kevin Spacey als Lex Luthor te zien in de film. Superman Returns draait om Superman die terugkeert naar de Aarde na een afwezigheid van vijf jaar, waar hij ontdekt dat zijn geliefde Lois Lane verder is gegaan met haar leven en dat zijn aartsvijand Lex Luthor een plan beraamt om hem te doden en Noord-Amerika te hervormen.

Oorspronkelijk zou de film openen met een scène genaamd Return to Krypton. In deze scène leren we meer over Superman's reizen naar de uiterste regionen van de ruimte. Deze openingsscène werd uiteindelijk verwijderd uit de film. In de scène zien we Kal-El reizen in een Kryptoniaans ruimteschip dat is gebouwd vanuit zijn fort op Aarde. Dit kristallijne schip voert hem diep de ruimte in waar hij de vernietigde planeet tegenkomt die mogelijk zijn thuis was.

Verwijderde scène
Normaal gesproken is Krypton volledig vernietigd, maar hier zien we de werkelijke resten van de buitenaardse thuiswereld, met bekende spleten en structuren die rechtstreeks uit de oorspronkelijke film Superman uit 1978 lijken te komen. Uiteindelijk ontdekt het schip van Superman een reusachtige Superman "S" ingebed in het oppervlak van de planeet, een symbool dat dient als het trotse embleem van het Huis van El, de geboortefamilie van Kal-El.


Bij nader inzien merkt Superman onder het oppervlak klassieke groene Kryptoniet. Met behulp van zijn ruimteschip weet Kal-El te ontsnappen, maar hij wordt verzwakt door de radioactieve meteorieten en weet maar net te ontkomen uit het interstellaire kerkhof voordat hij op de automatische piloot terugkeert naar de Aarde.

Dure scène
Het is een intense openingsscène zonder enige dialoog en met beperkt geluidsontwerp, die Superman Returns een introspectieve en reflectieve toon had gegeven. Op veel manieren zou het beginnen van deze film op Krypton een logische keuze zijn geweest, gezien dat ook werd gedaan in beide Superman-films van Richard Donner.


In plaats daarvan werd besloten deze sequentie uit de uiteindelijke film te knippen, maar deze verscheen enkele jaren later online nadat The Superman Motion Picture Anthology was uitgebracht. Het is niet alleen jammer dat deze scène verwijderd werd, maar er werd zo ook veel geld weggesmeten, want Return to Krypton kostte naar schatting 10 miljoen dollar om tot leven te brengen. Het is duidelijk waarom, gezien de immense schaal van de scène die deskundig de climax van de superheldenfilm voorafschaduwt.

Geen beperkingen
Ondanks Singers beslissing om de scène te schrappen, bevatte merchandise voor Superman Returns elementen uit de oorspronkelijke opening van de film. Ruilkaarten en actiefiguren onthulden een Space Suit Kal-El, waarvan fans het volledige verhaal pas later te horen kregen toen de scène werd uitgebracht.


"Omdat niemand me vertelde om het te doen, om deze cuts te maken. Ik had geen beperkingen. Ik had geen tijdsbeperkingen. Er was absoluut geen druk," legde Singer uit over zijn beslissing. "Ik voelde gewoon dat de film dit niet nodig had. En ik deed in plaats daarvan iets anders. Het kon later bestaan, in deze vorm." Natuurlijk zou het een paar extra momenten aan Superman Returns hebben toegevoegd, maar het zou ook een specifieke toon hebben gezet voor de film die het toen mogelijk beter had kunnen doen.

Kijken?
Wil je Superman Returns zien? Je kan de film terugvinden op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair