Dit wist je niet: Benedict Cumberbatch speelt niet alleen Doctor Strange in het Marvel Cinematic Universe

Dit wist je niet: Benedict Cumberbatch speelt niet alleen Doctor Strange in het Marvel Cinematic Universe

Benedict Cumberbatch speelt in 'Doctor Strange' niet enkel het titelpersonage, maar hij is ook te horen als een ander personage.

Benedict Cumberbatch is in het Marvel Cinematic Universe vooral bekend als Stephen Strange alias Doctor Strange. Maar de acteur, die onder andere ook Sherlock Holmes heeft gespeeld, heeft ook een andere rol gespeeld in het MCU. Let op: SPOILERS!

Cumberbatch was voor het eerst te zien in het MCU in Doctor Strange (2016), waarin we te zien krijgen hoe Stephen Strange Doctor Strange wordt. Hij hernam deze rol intussen in tal van andere Marvel-films, waaronder het vervolg Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022). Ook in Thor: Ragnarok (2017), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019) en Spider-Man: No Way Home (2021) verscheen Cumberbatch als Doctor Strange.

Dormammu
Cumberbatch nam naast het titelpersonage ook de rol van Dormammu op zich in Doctor Strange. Hij verzorgde de motion capture en stem van de dreigende schurk in de Donkere Dimensie, ontworpen als een kwade afspiegeling van Strange zelf, dus er was misschien geen betere acteur voor de rol.

Dormammu is een oeroude interdimensionale entiteit en heerser van de Donkere Dimensie. Hij bezit apocalyptische niveaus van bovennatuurlijke kracht. Dormammu probeert alle andere universums in zijn Donkere Dimensie op te nemen en de slachtoffers te veranderen in Mindless Ones.

Zeloten
Dormammu heeft fanatieke aanbidders op Aarde, die de Zeloten noemen. Ze bestonden uit afvallige leden van de Meesters van de Mystieke Kunsten onder leiding van Kaecilius (Mads Mikkelsen), die teleurgesteld raakte in de Ouden en verlangde naar onsterfelijkheid, verleend door Dormammu.


De Zeloten willen de Aarde samenvoegen met de Donkere Dimensie. Ze interpreteren ook het eeuwige bestaan verkeerd als een welwillende langlevendheid en Dormammu geeft hen een deel van zijn kracht.

Eindeloze lus
Dormammu verschijnt aan het einde van de film wanneer de Donkere Dimensie de Aarde overneemt. Stephen Strange gebruikt de Tijdsteen om zichzelf en Dormammu in een eindeloze lus te vangen, waarbij hij een deal aanbiedt en sterft wanneer de entiteit weigert.


Wanhopig om aan deze lus te ontsnappen, accepteert Dormammu de deal om deze te beëindigen in ruil voor het meenemen van zijn Zeloten van de Aarde en nooit meer terug te keren. Deze versie van Dormammu verschijnt als een gigantisch gezicht gemaakt van golvende mystieke energie, waarbij zijn volledige vorm nooit wordt gezien.

Toekomst
Cumberbatch speelde in Doctor Strange dus zowel de held als de slechterik. Sinds Doctor Strange verscheen er enkel een alternatieve versie van Dormammu in de animatieserie What If?, waarin een andere acteur voor de stem zorgde.


Maar met de post-creditsscène van Doctor Strange in the Multiverse of Madness waarin de reis van Doctor Strange en Clea naar de Donkere Dimensie wordt geteased, is het mogelijk dat Cumberbatch opnieuw de rol van Dormammu zal aannemen in de toekomst van de MCU.

Kijken?
Je kan Cumberbatch zien als Doctor Strange en horen als Dormammu in Doctor Strange, die te vinden is op Disney+. Ook de andere Marvel-films waarin Cumberbatch speelt, zijn er te vinden.

NieuwsFilm

meest populair