De beste filmschurk aller tijden: #17 is de perfecte tegenpool voor Keanu Reeves

De beste filmschurk aller tijden: #17 is de perfecte tegenpool voor Keanu Reeves

Hugo Weaving als Agent Smith in de 'Matrix'-films is en blijft een van de meest memorabele schurken.

"A hero is only as good as his villain" is de quote die men gebruikt om het belang van een antagonist in film te benadrukken. Dit jaar hebben we al genoten van filmschurken als Feyd-Rautha in Dune: Part Two en Dementus in Furiosa: A Mad Max Saga. We kijken nu terug op één van de beste filmschurken aller tijden.

Het gaat hier om Agent Smith uit de The Matrix-films. Het personage verkreeg de zeventiende plek op de lijst van de twintig beste filmschurken van Empire Magazine.

Smith
Agent Smith is in principe niet meer dan een AI-programma met als doel om de orde in de Matrix te bewaken, maar hij is anders dan de andere 'Agents'. Hij is veel vaardiger dan de andere Agents en lijkt eigen doeleinden en emoties te hebben.

In de loop van de franchise verandert Agent Smith in een virus dat een eind wil maken aan alles: de mensheid, Zion, de Matrix, de Machinewereld en zichzelf, waar hij bijna in slaagde.

Rivaliteit
Naast het memorabele acteerwerk van Hugo Weaving en de tijdloze vechtscènes, is Agent Smith uniek omdat hij een hekel heeft aan zijn baan. Hij is geprogrammeerd om de Matrix te beschermen, maar wil niets liever dan eruit ontsnappen en het uiteindelijk vernietigen.


De gevechten tussen Neo en Smith worden met elk deel uitbundiger, maar de beste blijft toch wel de scène hierboven uit de originele film.

Resurrections
In The Matrix: Resurrections neemt Jonathan Groff de rol van Agent Smith over van Hugo Weaving. Hij heeft een nieuwe gedaante omdat hij terug tot leven werd gebracht door The Analyst (Neil Patrick Harris).


De herrezen Smith koestert een sterke wrok jegens The Analyst en doet iets ondenkbaars: hij besluit Neo en Trinity te laten leven om prioriteit te geven aan de ondergang van The Analyst.

NieuwsFilm

meest populair