Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel gaan zien: 'Three Kings'

Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel gaan zien: 'Three Kings'

'Three Kings' speelt zich af aan het einde van de Perzische Golfoorlog.

Een oorlogsfilm met een vleugje humor, dat is Three Kings, geschreven en geregisseerd door David O. Russell. De film speelt zich af aan het einde van de Perzische Golfoorlog en heeft George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube en Spike Jonze in de hoofdrollen als vier Amerikaanse soldaten.

Three Kings werd gefilmd in de woestijnen van Casa Grande in Arizona, Californië en Mexico met veel van de figuranten die gespeeld werden door echte Iraakse vluchtelingen. Zo heb je onder andere Sayed Moustafa Al-Qazwini, die een Iraakse overloper speelt die auto's gestolen uit Koeweit aan Major Gates verkoopt. Hij werd in het echte leven gemarteld en in zijn oog geschopt door de veiligheidsdiensten van Saddam Hoessein, waardoor hij in dat oog blind werd.

Verhaal
Three Kings gaat over vier Amerikaanse soldaten die aan het einde van de Golfoorlog een kaart vinden die zogenaamd de locatie toont van 23 miljoen dollar aan goud dat Saddam Hoessein uit Koeweit heeft gestolen. Ze besluiten het goud zelf te stelen dat naar verluidt ergens in de buurt van hun basis in de woestijn is verborgen.

Ze beginnen aan een reis die tot onverwachte ontdekkingen leidt en hen in staat stelt om een heroïsche uitdaging aan te gaan die hun leven drastisch verandert. Zo blijkt de roof moeilijker dan verwacht wanneer de mannen ontdekken dat onschuldige Iraakse burgers worden afgeslacht door Hoesseins leger. Plotseling krijgen ze gewetenswroeging en besluiten ze de burgers te helpen bevrijden voordat ze het goud de grens over smokkelen.

Positief ontvangen
Three Kings werd zeer positief ontvangen door critici toen de film in 1999 uitkwam. Op Rotten Tomatoes heeft de film dan ook een hoge score van 94%. De kritische consensus op de site luidt: "Three Kings mengt succesvol elementen van actie, drama en komedie in een doordachte, spannende film over de Golfoorlog."


Tegenwoordig is de film beter bekend als een bron van roddels. Clooney heeft herhaaldelijk in de pers verteld hoe hij en regisseur Russell bijna in een fysieke confrontatie belandden nadat de regisseur woedend werd op een crewlid. Dat is jammer, want de film combineert een heerlijk eigenzinnig gevoel voor humor met enkele relevante politieke ideeën. Dankzij Russells eigenzinnige gevoeligheid is er geen andere oorlogskomedie zoals deze.

Controverse rond script
Ook rond het script was er controverse. De voormalige stand-upcomedian John Ridley had oorspronkelijk het script geschreven, toen getiteld Spoils of War, als een experiment om te zien hoe snel hij een film kon schrijven en verkopen. Het schrijven kostte hem zeven dagen en Warner Bros. kocht het script 18 dagen later.


Toen de studio een lijst van hun aangeschafte scripts aan Russell liet zien, sprak die van Ridley hem aan. Hoewel Russell beweerde dat hij Ridley's script nooit had gelezen, zodat hij zijn eigen idee niet zou "vervuilen", geeft hij toe dat "John krediet krijgt waar het verschuldigd is. Het kiemidee dat ik overnam, was van hem."

Buitengesloten
Ridley beweert echter dat Russell hem buitensloot tijdens het proces en zei: "Ik heb nooit iets gehoord terwijl hij de film aan het opnemen was. Nooit enige scriptwijzigingen gezien. En toen, eindelijk, een jaar later, krijg ik een kopie van het script en staat mijn naam er niet eens op."


Hoewel Warner Bros. een deal uitwerkte om Ridley een credit te geven, blijft hij ontevreden over de ervaring en heeft hij Russell's pogingen om het Three Kings-script in boekvorm te publiceren, geblokkeerd. Maar ondanks de controverse achter de schermen van de film, is Three Kings zeker de moeite waard om te zien.

Kijken?
Wil je Three Kings zien? De film is terug te vinden op Pathé Thuis.

NieuwsFilm