Deze rampenfilm werd afgekraakt door critici, maar was toch bizar succesvol aan de box office

Deze rampenfilm werd afgekraakt door critici, maar was toch bizar succesvol aan de box office

De rampenfilm '2012' kreeg gemengde reacties, maar het was wel een commercieel succes.

Lang werd gedacht dat de wereld zou vergaan in 2012 door voorspellingen uit het Maya-tijdperk. Dat inspireerde regisseur Roland Emmerich in 2009 om de rampenfilm 2012 te maken. Hij schreef het scenario samen met Harald Kloser, waarbij ze zich baseerden op het fenomeen. De film kreeg gemengde reacties, maar was wel succesvol aan de box office.

John Cusack speelt de hoofdrol in 2012 als Jackson Curtis, een schrijver en vader van twee kinderen. De naam van zijn personage is de echte naam van 50 Cent (Curtis Jackson) achterstevoren. Emmerich is een grote fan van de rapper en wilde zijn hoofdpersonage naar hem vernoemen. Naast Cusack spelen ook Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Oliver Platt, Thandiwe Newton, Danny Glover en Woody Harrelson mee in de film.

Verhaal
2012 volgt schrijver Jackson Curtis (Cusack), die ontdekt dat de kern van de aarde aan het opwarmen is. Ook Dr. Adrian Helmsley (Ejiofor), die deel uitmaakt van een wereldwijd geofysisch team dat de effecten van straling onderzoekt door ongekende zonnestormen op de aarde, ontdekt dit.

Adrian waarschuwt de Amerikaanse president Thomas Wilson (Glover) dat de aardkorst onstabiel wordt en dat, zonder de juiste voorbereidingen om een deel van de wereldbevolking te redden, het hele menselijk ras gedoemd is. Terwijl de wereldleiders haastig een ark bouwen om te ontsnappen aan de dreigende catastrofe, worstelt Curtis om een manier te vinden om zijn familie te redden. Ondertussen richten vulkaanuitbarstingen en aardbevingen van ongekende kracht wereldwijd verwoestingen aan.

Commercieel succes
2012 kreeg gemengde reacties van critici die de speciale effecten en de prestaties van de cast prezen, maar kritiek hadden op het scenario en de lange speelduur. Zo duurt de film 2 uur en 38 minuten. Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 39%. De kritische consensus van de site luidt: "Roland Emmerichs 2012 biedt volop visuele sensaties, maar mist een sterk genoeg script om de enorme omvang en opgeblazen lengte te ondersteunen."


Toch was 2012 een commercieel succes en bracht het wereldwijd zo'n 791 miljoen dollar op met een budget van 200 miljoen dollar. Maar dat kwam niet uit Noord-Korea waar de film verboden werd, omdat 2012 het 100-jarig jubileum markeerde van de geboorte van de Eerste Grote Leider Il-Sung Kim. Verschillende mensen werden daar gearresteerd voor het bekijken van illegale kopieën van de film.

Inspiratie
Fingerprints of the Gods van Graham Hancock werd in de aftiteling van 2012 vermeld als de inspiratie voor de film en Emmerich zei in een interview: "Ik wilde altijd al een film over een bijbelse zondvloed maken, maar ik had nooit het juiste idee. Ik las voor het eerst over de theorie van de verplaatsing van de aardkorst in Graham Hancock's Fingerprints of the Gods."


Hancock betoogt in zijn boek dat een mogelijke verschuiving van de aardkorst een vorige periode van menselijke beschaving heeft weggevaagd en verantwoordelijk is voor de verschillende zondvloedlegenden in de wereld. Hancock heeft deze opvatting inmiddels verlaten na de ontdekking van het Younger Dryas-inslaggebeuren, dat nu wordt beschouwd als de oorzaak van de wereldwijde ramp die Hancock eerder aan de verschuiving van de aardkorst toeschreef.

Kijken?
Zin om de rampenfilm 2012 te zien? De film is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm