Hoe George Lucas 'Jurassic Park' op het laatste moment wist te redden

Hoe George Lucas 'Jurassic Park' op het laatste moment wist te redden

Zonder George Lucas zouden we misschien nooit 'Jurassic Park' hebben gehad zoals we het nu kennen.

Met betrekking tot succes, erkenning en bewondering moet 1993 zeker tot de hoogtepunten van filmmaker Steven Spielberg gerekend worden, zelfs als hij een helpende hand van zijn oude maatje George Lucas nodig had om het voor elkaar te krijgen.

Spielberg bracht dat jaar een van de meest succesvolle films in de geschiedenis van de cinema uit in de vorm van Jurassic Park. Met deze film brak hij nieuw terrein voor visuele effecten en veranderde voorgoed het gezicht van de blockbuster, waarbij de dinosaurusklassieker drie Oscars binnenhaalde voor zijn technische verdiensten.

Schindler's List
Spielberg werkte zo efficiënt dat Jurassic Park 12 dagen eerder werd afgerond dan gepland, ondanks het grote aantal bewegende onderdelen dat nodig was. Dit gaf hem een beetje extra voorbereidingstijd voordat hij zich rechtstreeks stortte op Schindler's List, waarbij de camera's drie maanden later begonnen te draaien voor het historische drama over de Tweede Wereldoorlog.

Omdat de planningen voor Jurassic Park en Schindler's List elkaar overlapten, was Spielberg minder betrokken bij de postproductie van Jurassic Park dan bij zijn andere films. Hij spendeerde echter wel enkele uren per nacht aan het bekijken van de montage tijdens zijn vrije tijd tussen de opnames van Schindler's List, wat hem volledig uitgeput achterliet.

Postproductie
Schindler's List was nauwelijks klaar met filmen toen Jurassic Park explodeerde in de bioscopen, maar het gebeurde zo dat Spielberg een zeer goede vriend standby had om te helpen. Zo legde hij uit aan The Hollywood Reporter.


"Ik was bezig met de postproductie van Jurassic Park. Ik zei: 'Ik denk dat ik het kan overlappen. Ik kan Schindler's List doen terwijl ik Jurassic Park afmaak.' Tom Pollock van Universal Pictures weerstond dat. Hij zei: 'Jurassic Park is een enorm belangrijk stuk werk voor dit bedrijf; je kan het niet in de steek laten.' Ik zei: 'Tom, ik ga het niet in de steek laten. Ik heb de film vergrendeld. Het enige wat ik nog moet doen is mixen, de muziek eronder zetten en de kleur corrigeren.' En hij zei: 'Nou, dat kun je niet doen vanuit Oost-Europa.' En ik zei: 'Ja, dat kan ik.'"

George Lucas
Gelukkig wist Spielberg precies waar hij naartoe moest in zijn uur van nood. "Ik belde George Lucas. Ik zei: 'George, ik zit in de problemen. De studio is echt boos op me omdat ik Jurassic Park niet ga mixen en naar Europa ga om Schindler's List te maken. Zou jij Jurassic Park willen mixen?' Ik had al zijn geluidstechnici aan de film laten werken, dus George zei dat hij het zou overnemen. En hij en Kathy Kennedy hebben de film gemixt."


Spielberg hield hun voortgang in de gaten vanuit Polen tijdens de opnames van Schindler's List en had vier keer per week telefonische vergaderingen met het team. Hij noemde het gelijktijdig werken aan twee zeer verschillende producties "een bipolaire ervaring", waarbij hij "elke vezel van intuïtie gebruikte bij Schindler's List en elke vezel van vakmanschap bij Jurassic Park."

Oscars
Uiteindelijk zouden zowel Jurassic Park als Schindler's List een groot succes zijn en zijn beide films klassiekers geworden. Beide films wonnen ook een aantal Oscars. Zo Schindler's List zeven Oscars - waaronder Beste Film en Beste Regisseur - uit 12 nominaties, met Lucas die achter de schermen de leiding nam bij Jurassic Park. Als dat niet was gebeurd, bestond de kans dat beide producties anders zouden zijn verlopen en niet zo snel na elkaar zouden zijn gemaakt.


Jurassic Park kan je bekijken op Netflix, Prime Video en SkyShowtime. Schindler's List kan je terugvinden op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair