Na zijn debuut in 'Star Wars' kwam deze acteur nooit meer aan de bak in Hollywood

Na zijn debuut in 'Star Wars' kwam deze acteur nooit meer aan de bak in Hollywood

Jake Lloyd was te zien in 'Star Wars: Episode I - The Phantom Menace' als de jonge Anakin Skywalker.

In 1999 kwam Star Wars: Episode I - The Phantom Menace van George Lucas uit. De film was een groot financieel succes en was het begin van de prequel-trilogie. Het kon ook het begin van een mooie carrière geweest zijn voor Jake Lloyd, die de rol van de jonge Anakin Skywalker speelde in de film, maar dat gebeurde niet.

Lloyd was maar tien jaar oud toen The Phantom Menace uitkwam. Het was een gecertificeerde kaskraker om trots op te zijn te midden van zijn klasgenootjes op de basisschool. Zijn rol als de jonge Anakin Skywalker, die later Darth Vader werd, was zijn grote doorbraak en maakte hem wereldberoemd.

Jingle All the Way
Voordat hij die rol kreeg, was Lloyd al te zien in een aantal andere projecten. Lloyd begon zijn acteercarrière in 1996, waarin hij de rol van Jimmy Sweet vertolkte in vier afleveringen van ER. Vervolgens werd hij gecast als Jake Warren in Unhook the Stars. Zijn grote doorbraak kwam toen hij Jamie Langston speelde in Jingle All the Way naast Arnold Schwarzenegger.

Maar zijn rol als de jonge Anakin Skywalker in The Phantom Menace zal zijn bekendste rol blijven. Lloyd ontving zelfs de Young Artist Award voor Beste Mannelijke Bijrol. Maar dat zou zijn laatste grote rol zijn en blijven, want in 2001 besliste hij om te stoppen met acteren. Er kwamen toen nog twee films uit waarin hij speelde, namelijk Die with Me en Madison.

Pesterijen
De druk van constante interviews, media-aandacht en alle andere eisen die op Hollywood-acteurs worden gelegd, werden te veel voor Lloyd. Hij trok zich terug uit acteren in 2001, nadat hij volgens eerdere interviews al zijn Star Wars-memorabilia vernietigde. Hij noemde ook pesterijen van klasgenoten als een factor in zijn beslissing om te stoppen met acteren. Uiteindelijk kan een kind maar zoveel Jar Jar Binks-grappen verdragen.


Ondanks dat hij stopte met acteren, bleef Lloyd verschijnen op sciencefiction- en stripboekfestivals. In 2012 kreeg hij ook de opdracht om een promotievideo te maken voor zangeres Mallory Low. Daniel Logan, de acteur uit Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, die de jonge Boba Fett speelde in de film, had de hoofdrol in de video.

Schizofrenie
In 2015 kwam Lloyd opnieuw in het nieuws, maar dan op een negatieve manier. In maart 2015 reageerde de politie op een vermeende aanval door Lloyd op zijn moeder Lisa Riley. In een verklaring aan de politie beweerde Riley dat Lloyd bij haar thuis arriveerde en haar verbaal begon te mishandelen. Vervolgens ging hij over tot fysieke mishandeling, maar ze weigerde aangifte te doen, waarbij ze onthulde dat Lloyd gediagnosticeerd was met schizofrenie en op dat moment zijn medicatie niet innam.


In april 2016, na 10 maanden in voorlopige hechtenis te hebben gezeten in het Colleton County Detention Center, werd Lloyd overgeplaatst van de gevangenis naar een psychiatrische instelling vanwege zijn diagnose van schizofrenie. In januari 2020 gaf zijn familie een verklaring waarin stond dat hij dichter bij zijn familie is gaan wonen en officieel gediagnosticeerd is met paranoïde schizofrenie.

Anakin Skywalker
Lloyd is niet de enige acteur die de rol van Anakin Skywalker heeft gespeeld en enkel voor die rol bekend is. Zo speelde Hayden Christensen de rol van Anakin Skywalker in Star Wars: Episode II - Attack of the Clones en Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith en is dit de enige grote rol die hij had in zijn carrière.


Je kan Lloyd als de jonge Anakin Skywalker zien in The Phantom Menace die te vinden is op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair