Enorme verliezen voor Disney+, HBO Max: Dan maar Netflix als de Spotify voor films en series?

Enorme verliezen voor Disney+, HBO Max: Dan maar Netflix als de Spotify voor films en series?

De miljardenwereld van de grote streamingdiensten lijkt een bodemloze put.

Lange tijd was Netflix zo'n beetje de enige grote streamingdienst voor films en series, maar sinds zo'n vier jaar komen alle grote maatschappijen met hun eigen streamingplatformen. Nu blijkt dat allemaal niet zo'n enorm succes.

Maatschappijen als Disney, Warner en Comcast boeken namelijk enorme verliezen. Uit een artikel van ARS Technica blijkt dat er miljarden ingeleverd worden door de platformen Disney+, HBO Max en Paramount.

Grote gevolgen
Door de enorme verliezen die veroorzaakt worden door de streamingdiensten moeten de grote maatschappijen op verschillende fronten ingrijpen, ook aan de productiekant van bijvoorbeeld bioscoopfilms.

Door moedermaatschappijen wordt zelfs overwogen om filmstudio's in de verkoop te zetten. Zou zou Shari Redstone, eigenaar van Paramount Pictures, de studio's willen verkopen aan Skydance, de productiemaatschappij achter successen als Top Gun: Maverick en The Old Guard. Ook een merge met Warner Bros. zou worden overwogen.

Meer verliesposten
De maatschappijen zitten met meer verliesposten. Dalende inkomsten uit reclame en de gevolgen van de stakingen in 2023 hebben veel impact. "Alles gaat mis wat mis kan gaan. Het enige dat de bedrijven weten over hoe ze moeten overleven, is proberen te fuseren en de kosten te verlagen," meent Rich Greenfield, een analist van LightShed Partners.


"Een groot deel van de afgelopen vier jaar heeft de entertainmentindustrie geld uitgegeven als dronken matrozen om deel te nemen aan de streamingoorlog," schreef analist Michael Nathanson eerder dit jaar. "Nu beginnen we eindelijk de kater en het hoogte van de onbetaalde barrekening te voelen."

Moeizaam
De concurrentie van Netflix probeert van alles om het hoofd boven water te houden door de prijzen te verhogen, films en series weer aan te bieden aan Netflix. Ondanks dat dit bij bijvoorbeeld Warner een kleine winst zal opleveren in 2023, kostten de vele ingrepen HBO Max wel zo'n twee miljoen abonnees.

Bij Disney zijn er ook flinke zorgen. Disney+ zorgde voor een verlies van $1,6 miljard in de eerste negen maanden van 2023, al kwamen er wel 8 miljoen nieuwe leden bij. Disney voorspelt dat de dienst eind 2024 winst gaat draaien.

Netflix als Spotify?
Netflix lijkt als winnaar uit de bus te komen. In 2022 had Netflix een zwaar jaar, maar in 2023 zijn er flink wat abonnees bijgekomen. Als dat zo doorgaat en de problemen bij de concurrentie worden niet opgelost, dan zou Netflix zomaar een soort Spotify kunnen worden, met een breed aanbod van films en series van alle studio's.



NieuwsFilm

meest populair