Jules Dassin overleden

Jules Dassin is gisteravond op 96-jarige leeftijd in Athene in het ziekenhuis overleden. De doodsoorzaak is bewust niet bekend gemaakt. Dassin maakte in de Verenigde Staten eind jaren '40 als regisseur naam met een aantal sterke film noirs, respectievelijk Brute Force, The Naked City en Thieves Highway. Toen moest hij voor de HUAC (House Un-American Activities Committee) verschijnen en zou waarschijnlijk veroordeeld worden voor zijn linkse overtuigingen.

Daardoor zou hij op een zwarte lijst komen te staan en niet meer in Hollywood kunnen werken. Hij vluchtte uit Amerika en maakte in Engeland, Frankrijk en Griekenland een aantal van zijn beste films, waaronder Night and the City (waarvan hoofdrolspeler Richard Widmark vorige week stierf) en Rififi. In de jaren '60 keerde hij een keer terug naar de Verenigde Staten om daar Topkapi te maken.

Voor Rififi won Dassin in 1955 de regisseursprijs op Cannes, en daar ontmoette hij toen de Griekse actrice Melina Mercouri. In 1966 trouwde hij met haar. Zij speelde in zeven van zijn films een hoofdrol. In totaal maakte Dassin van 1941 tot 1980 25 films. In 1994 overleed Mercouri. Jules zijn zoon uit een eerder huwelijk, Joseph Dassin, was in Frankrijk vanaf de jaren '60 een populaire zanger met hits als "Bip-Bip", "Les Dalton" en "Les Champs-Elysées". Hij overleed in 1980 aan een hartaanval.



NieuwsFilm

meest populair