In 1978 was deze "horrorfilm" een hit onder vele tieners: "nep, maar ook heel echt"

In 1978 was deze "horrorfilm" een hit onder vele tieners: "nep, maar ook heel echt"

Faces of Death was gedeeltelijk een documentaire en een horrorfilm met echte en valse beelden.

Er zijn veel verschillende manieren om te sterven. Heel wat van die manieren kunnen gruwelijk zijn. In Faces of Death volgen we lijkschouwer Dr. Francis B. Gröss die videomateriaal toont van dodelijke ongelukken van over de hele wereld. De vraag is welke echt en welke nep zijn.

Faces of Death, die toen gepresenteerd werd als een documentaire, is geschreven en geregisseerd door John Alan Schwartz. Hij deed dit onder de pseudoniemen Conan Le Cilaire en Alan Black. Hoewel er heel wat echte beelden werden gebruikt in de film, bestaat Dr. Francis B. Gröss niet echt. Hij werd gespeeld door Michael Carr. Andere acteurs worden niet genoemd. Wel speelt regisseur Schwartz de rol van een sekteleider.

Nep vs echt
De film is inmiddels 45 jaar oud, maar nog steeds bestaat er discussie over welke beelden nu nep waren en welke echt. Een groot deel is duidelijk nep en dus gespeeld, maar de beelden zien er zo realistisch uit dat het moeilijk te onderscheiden is wat echt is en wat niet.

In de film is onder meer te zien hoe een satanische sekte dode lichamen betrekt bij een orgie. Ook zijn er executies te zien door middel van onthoofding en de elektrische stoel. Weer andere scènes laten beelden zien van mensen die opgegeten worden door dieren. Daarnaast zijn er oorlogsbeelden uit Vietnam en de Tweede Wereldoorlog en beelden over kannibalisme.

Cultaanhang
Faces of Death kreeg over het algemeen negatieve recensies, met een score van 25 procent op Rotten Tomatoes. Maar het werd uiteindelijk een groot succes, vooral bij jongeren. De film zou wereldwijd meer dan 35 miljoen dollar opgebracht hebben. Het kreeg een cultaanhang en betekende uiteindelijk veel voor de toekomstige filmindustrie. Er kwamen verschillende vervolgfilms, waarvan de eerste, Faces of Death II, werd uitgebracht in 1981.


Toch was er ook heel wat controverse rond de film. Die controverse werd als marketinginstrument gebruikt en de film kreeg de tagline Banned in 40+ countries. De film was officieel alleen maar verboden in Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk en in de meeste gevallen zelfs slechts tijdelijk of gedeeltelijk, maar toch hielp dat om de film nog meer aanhang te geven.

Remake
Naast alle vervolgfilms die gemaakt werden, komt er nu ook een remake van de film die geregisseerd en geschreven zal worden door Isa Mazzei en Daniel Goldhaber. Barbie Ferreira, Dacre Montgomery, Charlie XCX en Josie Totah spelen mee in deze nieuwe versie van Faces of Death.

In deze remake volgen we een vrouwelijke moderator van een YouTube-achtige website. Haar taak is om de meest gewelddadige en kwetsende content te verwijderen. Terwijl ze deze beelden bekijkt, beseft ze dat iemand de moorden uit de oorspronkelijke film een voor een nabootst.

NieuwsFilm

meest populair