'Darth Vader'-acteur James Earl Jones werd zwaar onderbetaald voor de iconische filmstem

'Darth Vader'-acteur James Earl Jones werd zwaar onderbetaald voor de iconische filmstem

Jones greep misschien naast het net, maar het was financieel nog veel erger gesteld voor andere acteurs.

Een van de meest iconische personages uit de filmgeschiedenis spelen is blijkbaar niet eens zo goed voor je portemonnee; dat blijkt uit het geval van James Earl Jones. De acteur kreeg voor het inspreken van Darth Vader het belachelijk lage bedrag van $7.000. Alsnog was dit nog een stuk beter dan wat de man in het pak betaald kreeg.

In 1977 was Jones dolblij met het geld voor enkel het inspreken van een paar zinnetjes. Natuurlijk kon men toen nog niet weten, dat de film A New Hope de aftrap zou zijn voor één van de grootste franchises aller tijden.

Verschillende acteurs betrokken
Het opvallende van het personage Darth Vader is dat hij wordt vertolkt door twee acteurs: één voor de stem, en één voor in het pak.

De overleden acteur David Prowse was verantwoordelijk voor het fysieke werk, terwijl James Earl Jones het personage onsterfelijk maakte met zijn kenmerkende stem.

Niet betaald
Het ongelukkige voor Prowse was dat hij een contract had getekend, dat hij enkel betaald zou krijgen uit de nettowinst van de film. En vreemd genoeg hebben sommige Star Wars-film, zoals Return of the Jedi, nooit winst gemaakt.



Prowse zei er in een eerder interview het volgende over: "Ik krijg af en toe van die brieven van Lucasfilm waarin staat dat het ons spijt u te moeten meedelen dat 'Return of the Jedi' nooit winst heeft gemaakt en dat we u dus niets kunnen sturen."

Bekijken
De gehele Star Wars-franchise is te bekijken bij Disney+.

NieuwsFilm

meest populair