Drievoudig Oscargenomineerde actrice Piper Laurie (Carrie, Twin Peaks) overleden

Drievoudig Oscargenomineerde actrice Piper Laurie (Carrie, Twin Peaks) overleden

Laurie speelde in haar loopbaan als actrice veelal harde dames met autoriteit.

De iconische actrice Piper Laurie, bekend van haar intimiderende personages uit films en series als Carrie en Twin Peaks is op 91-jarige leeftijd overleden.

Laurie's manager Marion Rosenberg bevestigde het overlijden van Laurie aan Variety.

Een droomcarrière
De gerenommeerde actrice werd driemaal voor een Oscar genomineerd: voor haar rol naast Paul Newman in filmklassieker The Hustler uit 1961, als de gestoorde moeder in de verfilming van Stephen Kings Carrie en voor haar rol in Children of a Lesser God.

Ze was ook een van de weinige actrices die naadloose film- en tv-rollen wist af te wisselen. Zo kreeg ze twee Emmy-nominaties voor haar rol als Catherine Martell in Twin Peaks van David Lynch.

Bekend van film én tv
Andere Emmy-nominaties kreeg ze voor rollen in miniserie The Thorn Birds en gastrollen in Frasier en St. Elswehere.

Ze won de Emmy uiteindelijk voor haar werk in tv-film Promises naast James Woods en James Garner. Ook maakte ze regelmatig haar opwachting in jaren '90-series als ER, Will and Grace en Law and Order: SVU.



Waslijst aan grote titels
Andere noemenswaardige filmrollen die Laurie had waren in Mel Gibsons eerste grote Australische film Tim en in Peter Ustinovs Hercule Poirot-film Appointment With Death.

Maar de lijst gaat verder: zo speelde Laurie in de enge kinderfilm Return to Oz, Other People's Money, The Crossing Guard, Wrestling Ernest Hemingway, Ruby. Storyville, The Grass Harp, Rainbow en In the Matter of Karen Ann Quinlan.

Laurie wordt overleefd door haar dochter Anne Grace.



NieuwsFilm

meest populair