Uiteraard speelt Guardians of the Galaxy Vol. 3 zich weer grotendeels in de ruimte af. Zoals wel vaker houdt Hollywood dan geen tot weinig rekening met een aantal zaken die in de ruimte anders gaan dan op aarde. Denk dan aan dingetjes als de temperatuur, wind, snelheid en zwaartekracht.
Kritiek
Nu is er een kritiekpuntje van voormalig astronaut Chris Hadfield, die 35 jaar in het vak zat en tegenwoordig een populair spreker en schrijver is. Hadfield sprak onlangs met Vanity Fair en sprak over de wetenschappelijke problemen die grote Hollywood-blockbusters af en toe hebben.
Hadfield heeft zijn bedenkingen bij de 'ruimtesprong' die Peter Quill (Chris Pratt) doet aan het einde van de film. Slechts een deel daarvan klopt.
Sprong in de ruimte
"Onze beste inschatting is dat je 30 seconden zonder pak buiten een ruimteschip kunt leven, geen probleem, maar na anderhalve minuut zullen er dingen met je gebeuren die onomkeerbare en dodelijke schade aanrichten; 90 seconden en je bent een satelliet," aldus Hadfield.
Hij vervolgt: "Binnen ongeveer 15 seconden komt alle zuurstof die in je bloed zit de andere kant op door je longen, en heb je het uitgeademd. Binnen ongeveer 15 seconden heeft je bloed onvoldoende zuurstof en als het in je hersenen aankomt, dan zul je bewusteloos raken."
Opzwellen
Hadfield geeft aan dat het opzwellen van Quill klopt. Hij gaf aan dat als je je helm afzet in de ruimte dat je bloed zich dan net gedraagt "als cola doet als je een blikje opent."
Fly away with the Guardians. Add #GotGVol3 to your Marvel Studios Blu-ray collection with over two hours of exclusive bonus extras. https://t.co/9HmuvodXa2 pic.twitter.com/S4SWI2cPTX
-- Guardians of the Galaxy (@Guardians) August 7, 2023
Het klopt echter niet dat je gezicht bevriest. "Plotseling heeft hij ijs op zijn gezicht, en dat zou niet zo gebeuren. Er zit geen water op je gezicht en je gezicht zal niet meteen bevriezen. Het duurt een tijdje. De meeste dingen gebeuren in je lichaam, maar het is heel moeilijk om dat aan het filmpubliek te laten zien."