Blockbusters volgens Martin Scorsese: "Een gevaarlijke trend in de filmindustrie"

Blockbusters volgens Martin Scorsese: "Een gevaarlijke trend in de filmindustrie"

Scorsese heeft weinig op met Marvel, maar des te meer met Christopher Nolan.

In 2019 zorgde Martin Scorsese (Goodfellas, Shutter Island) al eens voor opschudding door te zeggen dat Marvel-films geen echte films zijn en ze te vergelijken met pretparken. Nu de regisseur bezig is met de promotie van zijn nieuwste film, Killers of the Flower Moon, werd hem gevraagd naar de huidige staat van de filmindustrie.

Scorsese verwacht dat er altijd bioscopen zullen blijven bestaan, omdat mensen de ervaring willen meemaken. Maar hij benadrukt dat bioscopen stappen moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen ernaartoe willen gaan om te genieten of om iets te zien dat hen raakt.

Meer Nolan, minder Marvel
In het interview legde Scorsese ook uit waarom hij gelooft dat de dominantie van superheldenfilms aan de kassa negatief is voor de toekomst van de cinema: "Het gevaar hierbij is wat het met onze cultuur doet. Omdat er nu generaties zullen zijn die denken dat films alleen dat zijn - dat is wat films zijn."

Scorsese wil mensen juist aanmoedigen om meer films te zien van Christopher Nolan en de gebroeders Safdie ( Uncut Gems, Good Times). Zij kunnen volgens hem de dominantie uitdagen en de ware essentie van cinema herstellen.

Persoonlijke onthulling
Tot slot kwam Scorsese nog met enkele persoonlijke onthulling. Hij zij dat het kijken van films was ontstaan door zijn astma in zijn jeugd. Het kwam ook voort uit een gevoel van eenzaamheid. Zijn ouders wisten niet goed hoe ze met hem moesten omgaan, dus namen ze hem mee naar de bioscoop.


19 oktober verschijnt Scorsese's nieuwste film, Killers of the Flower Moon, in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair