Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Human Condition'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Human Condition'

Een trilogie met een flinke speelduur die het kijken meer dan waard is.

In recente jaren zijn filmfans verwend met een hoop ijzersterke oorlogsfilms. Denk bijvoorbeeld aan films als Dunkirk, Fury en Hacksaw Ridge. Helaas vliegen veel films met minstens dezelfde kwaliteit als de benoemde films onder de radar of zijn ze simpelweg oud aan het worden. Dit is ook het geval bij de The Human Condition-trilogie.

De drie delen in de The Human Condition-trilogie kwamen uit tussen 1959 en 1961. Iconische oorlogsfilms als The Bridge on River Kwai en Paths of Glory kwamen ook uit rond deze tijd, daarom is het wel logisch dat de trilogie minder bekend is, maar eigenlijk verdient het het wel om in dezelfde gesprekken over oorlogsfilms uit de jaren 50 en 60 voor te komen als de benoemde films.

Kobayashi
De trilogie is geregisseerd door Masaki Kobayashi, een voormalig Japans soldaat die vooral bekend staat voor zijn samurai-films Harakiri en Samurai Rebellion. Hij vocht voor het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd hij overgebracht naar Miyakojima op de Ryuku-eilanden, en tegen het einde van de oorlog werd hij krijgsgevangen gemaakt.

Daarna bracht hij een jaar door in een detentiekamp in Okinawa. Na zijn vrijlating, in 1946, pakte Kobayashi zijn passie voor film op en werd hij de assistent van regisseur Keisuke Kinoshita. Kobayashi stelde zichzelf op als pacifist en socialist en was destijds extreem tegen zowel de oorlog als de imperialistische ideologie van Japan.

Verhaal
The Human Condition is gebaseerd op de gelijknamige roman van Junpei Gomikawa. Het verhaal volgt de reis van de goedbedoelende, maar naïeve Kaji die overgaat van supervisor van een werkkamp naar soldaat van het keizerlijke leger en uiteindelijk Sovjet-krijgsgevangene.


Kaji probeert voortdurend boven een corrupt systeem uit te stijgen en vindt zijn moraal keer op keer eerder een belemmering dan een voordeel.

Ontvangst
Als je de trilogie in één keer achter elkaar zou kijken, ben je in totaal negen uur en 39 minuten bezig. Dit is natuurlijk bizar lang, de drie delen duren dus elk ruim drie uur, maar laat dit je vooral niet afschrikken. A. O. Scott van The New York Times zei het volgende over de film: "Kobayashi's monumentale film kan je begrip van wat het is om te leven verhelderen en verrijken."



The Human Condition wordt gezien als een monumentale prestatie in de filmgeschiedenis en is een van de belangrijkste Japanse films ooit. De trilogie staat momenteel niet op streamingdiensten, maar je kunt gewoon de Blu-Ray kopen.

NieuwsFilm

meest populair