'The Blair Witch Project' zou nu nooit gemaakt worden: "Fysiek en mentaal uitbuiten"

'The Blair Witch Project' zou nu nooit gemaakt worden: "Fysiek en mentaal uitbuiten"

Het verhaal vroeg om acteurs die tussen fictie en realiteit in wilden werken en dus 8 dagen 'in character' wilden blijven in het bos

In 1999 was The Blair Witch Project de film waarbij kijkers haast de zaal uit wilden rennen - zo naar was die 'horror mockumentary'. Deze film werd bovendien op een ongewone manier verfilmd met schokkerige beelden van de acteurs zelf.

Het verhaal was losjes geschreven op slechts 35 pagina's. Het was een 'story outline' en er was geen vast scenario. Het was dan ook niet raar dat de twee jonge filmmakers, Daniel Myrick en Eduardo Sanchéz, geen studio konden vinden.

Een intense griezelfilm
Er waren zorgen dat deze film ongeveer elke regel van de SAG-acteursgilde verbrak. Het verhaal vroeg om acteurs die tussen fictie en realiteit in wilden werken en dus 8 dagen 'in character' wilden blijven in het bos. Dit kan intens zijn bij een griezelfilm waar de acteurs van alles meemaken en moe, bang en kwetsbaar zijn.

Daniel Myrick vertelde: "Als wij hen fysiek en mentaal zouden uitbuiten, zouden zij richting het einde van het verhaal die intense plek in zichzelf kunnen vinden. We hielden hen dus geïsoleerd, vielen hen lastig 's nachts en gaven hen weinig voedsel."

Een snuff movie
De acteur Michael Williams vertelde: "We gebruikten het codewoord 'taco' als wij even onszelf wilden zijn. Dat moesten de anderen herhalen, zodat we van elkaar wisten dat we allemaal tegelijkertijd pauze hadden."

Actrice Heather Donahue vertelde zelfs: "Niemand wilde dat ik met een stel jongens die ik niet kende het bos in ging. Mijn moeder vroeg mij om hun identiteitskaarten. En ik bracht een groot mes mee, omdat iedereen mij waarschuwde voor een 'snuff movie'."

Verscherpte regelgeving
Het is duidelijk dat de film nu niet meer gemaakt zou worden met alle verscherpte regelgeving rond de filmset en arbeidsvoorwaarden. Meer staat hier in het artikel van Cheatsheet. De trailer staat in de onderstaande YouTube-video van Rotten Tomatoes.



NieuwsFilm

meest populair