'Ant-Man' en 'The Flash' luiden het definitieve einde van de superheldenfilm in: flops volgen elkaar op

'Ant-Man' en 'The Flash' luiden het definitieve einde van de superheldenfilm in: flops volgen elkaar op

Spider-Man is het lichtpuntje in minder succesvolle tijden.

In 2025 krijgt het uitgebreide DC-universum rond de Justice League een grootschalige reboot met Superman: Legacy van Guardians of the Galaxy Vol. 3-regisseur James Gunn. Maar zijn we tegen die tijd al niet een beetje afgehaakt?

Sinds de afronding van de Infinity Saga van Marvel Studios zijn de opbrengsten van superheldenfilms zijn - op enkele uitzonderingen na - behoorlijk gedaald. Er zijn zelfs enorme (financiële) flops, zeker in het kamp van Warner Bros. en DC Films.

Superheldengekte in 2022
Het subgenre drukt al een kleine 25 jaar een forse stempel op het aanbod van het witte doek en het kleine scherm. In 2022 waren er maar liefst een kleine 20 releases. Overproductie en superheldenvermoeidheid ligt daarmee overduidelijk op de loer.

Afgelopen jaar waren er films over Batman, Morbius, Doctor Strange, Thor, Super-Pets, Samaritan, Black Adam en Black Panther. Ook verschenen er series en specials over Peacemaker, The Boys, Moon Knight, Ms. Marvel, Groot, She-Hulk, Werewolf by Night en Guardians of the Galaxy.

Einde van de superheld?
Zeker niet alle films en series kunnen een succes genoemd worden. Financieel flopte Morbius en Black Adam en de ontvangst van meerdere Marvel-producties was matig. Zo scoorde Thor: Love and Thunder behoorlijk zwak ten opzichte van eerdere films in het MCU.


Dit jaar is het niet anders, maar wel zorgwekkender. Zwakke ontvangsten en bedenkelijke financiële resultaten volgen elkaar op met Ant-Man and The Wasp: Quantumania (hét echte startpunt van de Multiverse Saga), Shazam! Fury of the Gods en The Flash. Dit jaar wist alleen Guardians of the Galaxy Vol. 3 te overtuigen, al wordt het miljard niet gepasseerd. De recente grauwe Disney+-serie Secret Invasion scoort niet heel sterk bij de critici.

DC-films te zwak
Het blijkt dat vooral de films van DC steeds zwakker presteren. Ondanks een zeer redelijk ontvangst van The Flash scoort de film financieel bedroevend en dat zal Warner Bros. kopzorgen geven voor de toekomst.


Dit jaar verschijnen nog Blue Beetle en Aquaman and the Lost Kingdom en die lijken flink te gaan lijden onder de negatieve buzz over het DC (Extended) Universe. De komst van de opzichzelfstaande Joker: Folie à Deux (2024) en The Batman: Part II (2025) zijn lichtpuntjes. De zogenaamde DC Elsewhere-films.

Marvel: de redder?
Marvel Studios had een enorm succes met de films over de strijd tussen de originele Avengers en Thanos om de Infinity-stenen. Die reeks werd in 2019 afgerond. De nieuwe helden en schurken van Marvel doen het sindsdien erg wisselend. Denk ook aan Eternals en She-Hulk. De toekomst is ook wankel.


Dit jaar wordt afgerond met de film The Marvels (niet per se het sterkste nummer) en we krijgen nog de series Loki (seizoen 2) en Echo. In 2024 moeten Deadpool & Wolverine, de nieuwe Captain America het het Thunderbolts-team de franchise in leven houden, naast series over in ieder geval Ironheart, Agatha en Daredevil.

Spider-Man
Na het in vele opzichten ijzersterke Spider-Man: No Way Home uit 2021 lijkt Sony's Spider-Man: Across the Spider-Verse zich dit jaar het grootste succes in het genre noemen. Een animatiefilm. In 2024 verschijnt al het vervolg Spider-Man: Beyond the Spider-Verse.


Daarnaast zouden films als het R-rated Kraven the Hunter en Madame Web meer successen kunnen brengen. De films lijken namelijk redelijk op zichzelf te staan en stapjes te zijn in het grotere Sony's Spider-Man Universe. Het nadeel: Zonder de hulp van Marvel Studios overtuigde Sony nog niet echt in kwaliteit.

Tijd voor nostalgie?
De kans bestaat dat het bioscooppubliek wat nostalgisch wordt en de superhelden steeds meer links laat liggen. Verleden jaar bewees Top Gun: Maverick dat de ouderwetse actiefilm zomaar terrein kan gaan winnen. John Wick: Chapter 4 scoorde dit jaar sterk.


Dit jaar volgen nog Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One en Oppenheimer en wie weet kiest Hollywood komende jaren steeds meer voor herkenbare actiefilms.

Tot 2027
Duidelijk is dat we tot 2027 nog heel wat superheldenfilm op het witte doek te zien krijgen. In mei 2027 wordt Phase Two van het MCU namelijk afgerond met Avengers: Secret Wars en dan hebben we van DC films gekregen over een nieuwe Superman en (nogmaals) een nieuwe Batman. Sony zal waarschijnlijk het geanimeerde Spider-Verse en de live action-schurkenreeks verder hebben uitgemolken.

Een tweede wederopstanding van het MCU gaat vermoedelijk erg lastig worden en het DC Universe moet het echt heel anders gaan doen om (financieel) te kunnen overtuigen. Sony moet zich nog altijd echt bewijzen met zijn Spider-Man Universe. Dus ja, vermoedelijk zijn we er over een kleine vier jaar echt helemaal klaar mee.

NieuwsFilm

meest populair