Aanbieders van internet zijn helemaal niet happig om mee te werken aan verzoeken van Stichting Brein. Het zou hun klanten schaden in hun privacyrechten. Nu moet Ziggo toch een van zijn klanten gaan waarschuwen.
Waarschuwingsbrief
Een van de klanten van Ziggo heeft namelijk een flinke bibliotheek met e-books online staan. Dit is iets dat - uiteraard - niet kan in verband met de belangen van de auteursrechthebbenden. Stichting Brein wist via het IP-adres van de 'boef' te achterhalen dat het een klant is van Ziggo.
Ziggo weigerde vervolgens om actie te ondernemen. Via een kort geding is Ziggo nu gedwongen om een waarschuwingsbrief bij de klant af te leveren. Mocht daarna de bibliotheek niet gesloten worden, dan krijgt Brein de gegevens van de klant om zelf actie te kunnen ondernemen.
Auteursrecht belangrijker dan privacyrechten
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt nu dat Ziggo mee moet helpen om ervoor te zorgen dat de klant stopt met het illegaal aanbieden van de e-books. In dit specifieke geval worden de auteursrechten belangrijker gevonden dan de privacyrechten.
Privacyrechtadvocaat Friederike van der Jagt, volgens NRC: "Ziggo en Brein hebben al verschillende procedures gevoerd over het doorsturen van waarschuwingsbrieven. Daaruit blijkt dat Ziggo niet als postbode voor Brein wil fungeren, maar het hof dwingt de provider daar nu toch toe."
Opletten!
Dit is uiteraard een goede stap voor Brein en auteursrechthebbenden. Voor up- en downloaders van films en series wordt het verder opletten. Toch dan maar gewoon - zoals het hoort - een paar abonnementen op streamingdiensten?