Ojee: Gaat AI het overnemen nu de echte scenarioschrijvers in Hollywood staken?

Ojee: Gaat AI het overnemen nu de echte scenarioschrijvers in Hollywood staken?

Heel veel producties liggen door de stakingen stil en de filmindustrie is dringend op zoek naar oplossingen.

In Hollywood hebben scenarioschrijvers deze week het werk neergelegd. Daardoor is de productie van een hoop films en series stil komen te liggen. Studio's en streamingdiensten zoeken naar een oplossing en denken er zelfs over na om 'AI' (kunstmatige intelligentie) in te gaan zetten.

De vakbond van scriptschrijvers heeft de staking afgekondigd na stukgelopen onderhandelingen met studio's en streamingdiensten. Schrijvers willen onder meer een hogere compensatie voor hun werkzaamheden nu streaming een steeds grotere rol speelt in de industrie.

Kunstmatige intelligentie
De staking gaat, kijkende naar eerdere acties, mogelijk maanden duren. Het gevolg is dat praktisch alle film- en serieproducties stil komen te liggen. De Hollywoodstudio's balen natuurlijk flink en zoeken naar oplossingen.

Eén van de opties waar serieus naar wordt gekeken is - geloof het of niet - de inzet van kunstmatige intelligentie om scripts te schrijven. Met één druk op de knop een script voor een actie- of horrorfilm? Wie weet.

Ontwikkeling in sneltreinvaart
Het op grote schaal toepassen van kunstmatige intelligentie klonk ooit als een wild, futuristische idee. De afgelopen maanden is echter duidelijk geworden dat de ontwikkelingen razendsnel gaan en dat de software steeds vaker wordt ingezet.

Toepassingen in de filmindustrie lijken dan ook niet uitgesloten. De huidige staking zou er ook toe kunnen leiden dat studio's in rap tempo in dergelijke software en toepassingen gaan investeren, waardoor deze nog beter wordt.

Kwaliteit
Toch lijkt niet realistisch dat kunstmatige intelligentie op korte termijn de kwaliteit van scenarioschrijvers van vlees en bloed zal kunnen vervangen.

Maar daar zit direct ook een vrees van de stakende creatievelingen, want wat als Hollywood hen straks gereduceerd tot oppoetsers van door kunstmatige intelligentie gegenereerde scripts?

Het is een van de onderwerpen waarover zij nieuwe afspraken hopen te kunnen maken met Hollywood. Laten we hopen dat hen dat lukt.

NieuwsFilm

meest populair