Bokser

Bokser (2024)

Een sportfilm over immigratie die iets te veel in clichés vervalt.
play

5,9 details

  • 150 Min
  • Drama
  • Sport
  • Polen
150 Min Polen

J?drzej heeft een duidelijk doel: wereldkampioen boksen worden. Samen met zijn vrouw Kasia ontsnapt hij uit het communistische Polen om in Groot-Brittannië een ??beter leven te beginnen en worden begeleid door een de beste trainers. Hij moete echter buiten de ring opboksen tegen de taalbarrière, intolerantie, financiële problemen en persoonlijke zwakheden.

Regie
Mitja Okorn
Cast
Eryk Lubos, Adam Woronowicz, Jacek Poniedzialek, Michal Zurawski, Andrzej Andrzejewski, Mariusz Jakus, Adrianna Chlebicka, Waleria Gorobets, Bartlomiej Kotschedoff, Kwok One, Eryk Kulm, Michal Pietrzak, Magdalena Walach, Harry Matthews, Jon McKenna, Pierre Azéma, Henry Fadipe, Anna Fam.
Release
11.09.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Mitja Okorn | Scenario: Ivan Bezmarevic, Mitja Okorn, Lucas Coleman, Lukasz Muszynski | Cast: Eryk Kulm (Jedrzej), Adrianna Chlebicka (Kasia), Eryk Lubos (Czesiek), Adam Woronowicz (Nicky Presley), Waleria Gorobets (Eva), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2024

In Amerikaanse sportfilms is het verhaal meestal hetzelfde. Iemand komt van een laag milieu, werkt hard, maakt fouten en wordt uiteindelijk wereldkampioen. Welke sport het hier om gaat maakt niet echt uit. Het ligt meestal aan de technische details zoals acteertalent of creatieve cinematografie of een sportfilm de grootheid van zijn hoofdpersoon zal evenaren. In het geval van Boxer zit het met bijna alle technische aspecten ruimschoots in orde en voor het merendeel van zijn helaas wel te lange speelduur is de film bijzonder aangrijpend.

In Boxer is Jedrzej een man met een moeilijke start in het leven, maar wel met aanleg voor boksen, waar hij natuurlijk volledig gebruik van wil maken. Vul de rest van het plot zelf maar in. Deze film voegt aan het clichéverhaal echter nog het daadwerkelijk interessante idee toe, dat Jedrzej en zijn vrouw Kasia Poolse vluchtelingen zijn. Hierdoor komen ze naast de algemene sportdrama-obstakels ook taal- en cultuurbarrières tegen. Daarnaast is de film een ode aan de ruim miljoen Polen die in de jaren 80 hun land verloren, wat de film een extra oprecht laagje geeft.

videotrailers & clips