Rez Ball

Rez Ball (2024)

Mooie, rustige film, waar net iets meer in had gezeten.
play

6,4 details

  • 111 Min
  • Drama
  • Sport
  • Verenigde Staten
111 Min Verenigde Staten

Basketbalteam de Chuska Warriors uit Chuska, New Mexico, komt voor zijn grootste uitdaging te staan. Na het verlies van hun sterspeler moeten de teamleaden zich als nooit tevoren verenigen om de droom kampioen te worden in leven te houden.

Regie
Sydney Freeland
Cast
Kauchani Bratt, Jessica Matten, Devin Sampson-Craig, Amber Midthunder, Julia Jones, River Rayne Thomas, Cody Lightning, Ryan Begay, Ernest Tsosie III, Jojo Jackson, Avery Hale, Hunter Redhorse Arthur, Henry Wilson Jr., Jaren K. Robledo, Damian Henry Castellane, Dallas Goldtooth, Zoey Reyes, Joey A. Chavarillo.
Release
26.09.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Sydney Freeland | Scenario: Sydney Freeland, Sterlin Harjo | Cast: Kauchani Brett (Jimmy), Jessica Matten (Heather), Amber Midthunder (Dezbah Weaver), Julia Jones (Gloria), River Rayne Thomas (Tyson Yazzie), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2024

Rez Ball is anders dan gewoon basketbal. Toch gaat Rez Ball niet zozeer over de verschillen in strategie en techniek, maar wat het spel betekent voor Inheemse Amerikanen die in een reservaat leven, met alle beperkingen die daarbij horen. Althans, dat lijkt de bedoeling. Dit goed bedoelde concept komt niet helemaal van de grond, in een verhaal dat eerder naar sportfilmclichés neigt dan naar originaliteit. Wat er overblijft is de rustgevende sfeer, waar regisseuse Sydney Freeland om bekend staat.

Dat sport voor veel Inheemse Amerikanen één van de weinige manieren is om een beter bestaan te creëren, kan de kijker natuurlijk zelf wel bedenken. Dit geld voor meer kansarme groepen in de Verenigde Staten. Maar de noodzaak voor hoofdpersoon Jimmy en zijn klasgenoten om basketbal te spelen, is in de film weinig voelbaar, en dat is jammer. Slechts een paar keer wordt de droom om te studeren met een sportbeurs genoemd, verder wordt de nadruk gelegd op het opdragen van wedstrijden aan een overleden speler. Sympathiek, maar zo lijken de wedstrijden vooral om gevoelsmatige redenen belangrijk te zijn.

videotrailers & clips