Apollo 13: Survival
Een mooie maar vlakke documentaire over de beroemde bijna ruimteramp
play
  • 96 Min
  • Documentaire
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
96 Min Verenigd Koninkrijk

Slechts negen maanden na de historische eerste maanlanding werd NASA geconfronteerd met de grootste crisis in zijn geschiedenis. In de nacht van 13 april 1970 werd het ruimtevaartuig Apollo 13 opgeschrikt door een catastrofale explosie, waardoor drie astronauten halverwege de maan strandden. Binnen een paar uur zou de primaire zuurstof- en stroomvoorziening weg zijn. Wat zich in de volgende vier dagen ontvouwde was een reddingsmissie als geen ander.

Regie
Peter Middleton
Release
08.03.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Middeleton | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2024

Terwijl veel Amerikanen het getal dertien vermijden voor verdiepingen en vliegtuigstoelen kiest NASA in 1970 ervoor om Apollo 13 om 13:13 de ruimte in te lanceren. Voor bijgeloof is immers geen wetenschappelijk bewijs. Zul je net zien: het gaat mis. Het is een bekend verhaal dankzij de speelfilm Apollo 13, met Tom Hanks in de hoofdrol. Die film werd geprezen om zijn realisme, maar als documentaire doet het recent uitgekomen Apollo 13: Survival daar natuurlijk een schepje bovenop.

Regisseur Peter Middleton kiest duidelijk voor een zo waarachtig mogelijk eindresultaat en maakt daarbij veel gebruik van nog nooit eerder vertoonde opnames en archiefbeelden uit die tijd. De spaarzame wetenschappelijke uitleg wordt dan ook gedragen door oude nieuwsbulletins, waar experts met schaalmodellen uitleggen wat het probleem is. De voor de documentaire geënsceneerde beelden passen er goed bij, en verraden zich alleen door het veranderende aspectratio. Dat de hoeveelheid authentieke beelden evengoed niet oneindig is, blijkt als de documentaire in twee verschillende contexten hetzelfde shot van flight director Gene Kranz gebruikt.

videotrailers & clips