Stemmen van naoorlogse generaties
Een vrij beladen onderwerp wordt weer een stukje bespreekbaarder gemaakt.
play

7,9 details

  • 82 Min
  • Documentaire
  • Nederland
82 Min Nederland

Aan de hand van gefilmde interviews wordt een stem gegeven aan de naoorlogse generaties die roots hebben in voormalig Nederlands-Indië, waarmee in beeld wordt gebracht hoe het verleden impact kan hebben. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod.

Regie
Simone Berger
Armando Ello
Cast
Reggie Baay, Marion Bloem, Anne Marsman, Dido Michielsen, Cheroney Pelupessy, Sylvia Pessireron, Inez Schelfhout, Esmay Usmany, Anne van den Ouwelant, Adriaan van Dis.
Release
01.08.2024
Release NL
01.08.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Simone Berger, Armando Ello | Scenario: Simone Berger, Armando Ello | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2024

Wie interesse heeft in de geschiedenis van Nederlands-Indië beleeft een goed filmjaar. Na Indië Verloren... en Als Ik Mijn Ogen Sluit is Stemmen van Naoorlogse Generaties dit jaar alweer de derde documentaire van zijn soort. Hoewel deze drie films zijn gemaakt door verschillende mensen en worden uitgebracht door verschillende distributeurs, vormen ze onbedoeld toch een soort drieluik over een uiterst beladen periode. Doordat ze elk een deel van een verhaal vertellen dat te groot is voor één documentaire, vullen ze elkaar goed aan.

Zoals de titel al impliceert focust Stemmen van Naoorlogse Generaties op mensen de die overgang van Nederlands-Indië naar Indonesië niet hebben meegemaakt, maar door hun familiegeschiedenis daar wel veel mee zijn geconfronteerd. Bewust of onbewust. De documentaire laat zien dat zij allemaal in meer of mindere mate het traumatische verleden van hun (groot)ouders met zich meedragen.

videotrailers & clips