Holland Pop 1970
Terugblik op Nederlands eerste grote muziekfestival toont een fascinerend tijdsbeeld.
play

6,3 details

  • 72 Min
  • Documentaire
  • Nederland
72 Min Nederland

Ruim 50 jaar geleden vond het Holland Pop Festival plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam. Dit festival, dat bekend stond als het Europese antwoord op Woodstock, was een mijlpaal in de Europese muziekgeschiedenis. Het was het eerste grootschalige evenement in Europa waar bezoekers ook op het festivalterrein konden overnachten. Bijna 100.000 mensen kwamen gedurende drie dagen samen op het festivalterrein, gedreven door een sfeer van love, peace and happiness, om te luisteren naar legendarische bands als Santana, Jefferson Airplane en Pink Floyd. In deze documentaire over dit historische evenement worden onder andere de voormalige organisatoren geïnterviewd en verzamelt Ferri Ronteltap archiefbeelden om een levendig beeld te schetsen van deze bijzondere periode in de geschiedenis van de muziek.

Regie
Ferri Ronteltap
Cast
Hedy D'Ancona, Robert-Jan Stips, Berry Visser, George Knap.
Release
20.06.2024
Release NL
20.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Ferri Ronteltap | Speelduur: 71 minuten | Jaar: 2024

De poster van Holland Pop 1970 belooft veel muziek van onder anderen The Byrds, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Ekseption en Santana. Dat blijkt een valse belofte; van elk van deze bands is hooguit één nummer te horen. Onder die bandnamen staan in net zulke grote letters begrippen opgesomd zoals gedoogbeleid, contracultuur en seksuele revolutie. Die headliners krijgen heel wat meer aandacht.

De documentaire van Ferri Ronteltap gaat over het muziekfestival Holland Pop, dat in 1970 plaatsvond in het Kralingse Bos in Rotterdam. Dat dit evenement dik vijf decennia later nog altijd tot de verbeelding spreekt heeft vast iets te maken met de eerdergenoemde bands die er optraden, maar misschien nog wel meer met hoe de tijdsgeest zich op het festivalterrein openbaarde. Net zoals bij de Amerikaanse tegenhanger Woodstock een jaar eerder vierden de hippie-idealen 'peace, love and happiness' drie dagen lang hoogtij.

videotrailers & clips