The Border Crossed Us
Indringende uiteenzetting van de complexe immigrantenproblematiek in het zuiden van de Verenigde Staten.
play

6,4 details

  • 72 Min
  • Documentaire
  • Nederland
72 Min Nederland

Terwijl een grote witte surveillance-luchtballon voortdurend boven het kleine grensstadje La Joya, Texas zweeft, patrouilleren lokale politieagenten in de buurt op zoek naar mensensmokkelaars. Het gebied is bezaaid met sporen van mensen die hebben geprobeerd de VS binnen te komen door de Rio Grande over te steken. Maar in plaats van de immigranten te arresteren, verzamelen de agenten inlichtingen over de smokkelaars en de smokkelbazen die verbonden zijn met Mexicaanse kartels.

Regie
Loretta van der Horst
Release
20.11.2023
Release NL
20.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Loretta van der Horst | Speelduur: 72 minuten | Jaar: 2023

Duizelingwekkende cijfers. Elke dag van het jaar proberen ruim achthonderd vluchtelingen zich op illegale wijze toegang te verschaffen tot de Verenigde Staten. Er zijn grote parallellen te trekken met de bootvluchtelingen die vanuit Afrika Europa binnen proberen te komen. Ook ten zuiden van de Amerikaanse grens is een heel netwerk opgetuigd om de vluchtelingen het land in te krijgen, compleet met fixers, chauffeurs, smokkelaars en gidsen.

De kans dat het lukt om heelhuids in de VS terecht te komen en ook nog eens het officiële staatsburgerschap te krijgen is uitermate klein. Dat vinden de criminelen achter de illegale acties helemaal niet erg, want zo blijven ze hun eigen klanten genereren. In het kleine Texaanse stadje La Joya probeert de grenspolitie te voorkomen dat de immigranten de Rio Grande oversteken. Het oppakken en terugsturen van de immigranten lijkt niet de juiste weg. Chief Ramon Gonzalez en zijn collega's proberen juist de kartels achter de vluchtpogingen in beeld te krijgen en op te rollen.

videotrailers & clips