De Middagvrouw
Een Joodse vrouw moet haar eigen identiteit opgeven om te overleven.
play

5,8 details

  • 136 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Luxemburg
136 Min Duitsland

De Joodse zussen Helene en Martha begeven zich in de jaren 20 van de vorige eeuw in het bruisende leven van Berlijn. Terwijl Martha zich verliest in het wilde uitgaansleven, wil Helene geneeskunde studeren en arts worden. Ze werkt als apothekersassistent als ze Karl ontmoet, de liefde van haar leven. Terwijl ze dromen over een toekomst samen, rukt het naziregime op en komt Karl plotseling om het leven. Gebroken van verdriet herpakt Helene zich en ontmoet Wilhelm, die smoorverliefd op haar is. Wilhelm helpt haar wanneer hij achter haar afkomst komt, maar langzaam verandert zijn houding en blijken hun opvattingen sterk te verschillen. Ze krijgen samen een zoon, die Helene grotendeels alleen opvoedt. Het moederschap valt haar zwaar en ook het verloochen van haar afkomst kost haar steeds meer moeite. Wanneer de oorlog ten einde is, neemt ze een rigoureus besluit.

Alt titel
Blind at Heart, Der Mittagsfrau
Regie
Barbara Albert
Cast
Mala Emde, Max von der Groeben, Thomas Prenn, Liliane Amuat, Fabienne Elaine Hollwege, Laura Louisa Garde, Elisabeth Wasserscheid, Helena Pieske, Steve Karier, Karin Pfammatter, Dimitri Stapfer, Jürg Plüss, Sven Schelker, Maria Matschke, Finjen Kiefer, Lilia Herrmann, Laurids Schürmann, Monique Reuter.
Release
28.09.2023
Release NL
25.07.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Barbara Albert | Scenario: Barbara Albert, Meike Hauck | Cast: Mala Emde (Helene Würsich), Thomas Prenn (Karl Wertheimer), Max von der Groeben (Wilhelm Sehmisch), Liliane Amuat (Martha Würsich), Laura Louisa Garda (Leontine), Finjen Kiefer (Peter), e.a. | Speelduur: 136 minuten | Jaar: 2023

In de jaren dertig van de vorige eeuw laat Helene Würsich haar traumatische jeugd achter zich door met haar oudere zus naar Berlijn te vertrekken en daar voor dokter te studeren. Echter, al snel sijpelt de Holocaust het leven van deze Joodse vrouw binnen. Om te overleven trouwt ze met een officier in het Duitse leger en neemt een andere identiteit aan: Helene wordt Alice.

Voor Helenes verhaal hanteert De Middagvrouw twee verschillende verhaallijnen. De voornaamste daarvan gaat om haar jeugdige jaren, van de vrije en energieke jaren dertig tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze van een optimistische en vooral ambitieuze jongedame verandert in een depressieve en hopeloze volwassen vrouw. De andere verhaallijn voert Helene op als vrouw van middelbare leeftijd die de confrontatie met haar verleden aangaat.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

De Middagvrouw Nieuwsberichten