Mysteries of the Terracotta Warriors
  • Documentaire

Duizenden terracottakrijgers bewaakten de graftombe van de eerste Chinese keizer. Dit is hun verhaal, verteld aan de hand van archeologisch bewijs en re-enactments.

Filmtotaal Recensie

De docufilm Mysteries of the Terracotta Warriors is de nieuwste toevoeging aan de onofficiële Netflix collectie 'Mysteries and Secrets of'. Na Marilyn Monroe en de neanderthalers duiken we nu in de mysterieuze geschiedenis van een leger van 8000 aardewerken soldaten. Het leger kwam meer dan vijftig jaar geleden aan de oppervlakte, toen lokale Chinese boeren een put probeerden te graven. Sindsdien zijn archeologen bezig geweest met het restaureren van de beelden. Een tijdrovende taak, gezien het herstellen van één beeld pak hem beet drie jaar kan duren.

Naast het fysieke herstel van de beelden, houden historici zich bezig met de verhalen achter de door tijd en aarde gehavende kunstwerken. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of de schade wel écht alleen onder natuurlijke omstandigheden ontstaan is, of dat de schade in een ver verleden door menselijke hand is toegebracht. De soldaten waren bedoeld als bescherming voor de eerste keizer van het verenigde China, die een stuk verderop in een wijdstrekkende tombe, van een omvang vergelijkbaar met China's grootste stad van die tijd, begraven ligt. Het heeft na zijn dood niet lang geduurd voor zijn rijk in evenveel stukken uiteenviel als de aardewerken strijders aan de voet van zijn graf.

Het kan dus best zijn dat politieke tegenstanders de verwoestingen hebben veroorzaakt. In Mysteries of the Terracotta Warriors worden de belangrijkste verdachten aan ons voorgesteld, waaronder de tweede keizer Hu Hai en Zhao Gao, een andere grote politiek speler. Door middel van nagespeelde historische gebeurtenissen worden verhalen uit de Shiji, het eerste Chinese werk dat de gehele Chinese geschiedenis beschrijft, tot leven gebracht. Het werk uit de Shiji is volgens experts hoogstwaarschijnlijk op verschillende punten gedramatiseerd, waardoor het altijd de vraag blijft wat waargebeurd is, en wat er in de overlevering bij bedacht is, maar de opgravingen bij de tombe bieden mogelijk meer duidelijkheid.