Het verzwijgen
Ongeïnspireerde maar inhoudelijk interessante documentaire.
play

7,2 details

  • 92 Min
  • Documentaire
  • Nederland
92 Min Nederland

Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Op haar moeders begrafenis hoort ze van een oom dat haar grootouders fout waren. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.

Regie
Marieke van der Winden
Release
09.04.2022
Release NL
27.10.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Marieke van der Winden | Scenario: Marieke van der Winden Cast: Marieke van der Winden e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2022

De Tweede Wereldoorlog is zonder twijfel een van de zwartste pagina's uit de wereldgeschiedenis. De talloze gruwelen die plaatsvonden tijdens het nazibewind hebben een collectief trauma veroorzaakt, waar vele naoorlogse generaties nog altijd mee kampen. De nabestaanden van de nazi's dragen echter ook nog steeds de last van de (wan)daden van hun voorouders, zo blijkt uit het leven van Marieke van der Winden en haar moeder.

In de jaren tachtig, na haar moeders dood, ontdekt Marieke dat haar opa een NSB'er was. Ze had altijd al een gespannen relatie met haar moeder, waarvan het foute verleden van haar familie de mogelijke oorzaak is. In de documentaire Het Verzwijgen wordt haar familiegeschiedenis, en de invloed op het leven van haar moeder postuum onderzocht. Dit onderbelichte effect van de Tweede Wereldoorlog is interessant voor geschiedenisliefhebbers, maar technisch is de film niet te onderscheiden van de gemiddelde tv-documentaire.

videotrailers & clips