Alles van waarde

6,4 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Nederland
85 Min Nederland

In de ruim veertig jaar dat Frans Bromet (1944) in het dorpje Ilpendam woont, heeft hij de wereld sterk zien veranderen. Niet alleen ten goede, stelt hij vast. Terwijl zijn dochter Laura zich als lokaal gemeenteraadslid en Haags fractiemedewerker van GroenLinks politiek engageert, gaat vader Frans op zoek naar de misstanden van de moderne samenleving. Die vindt hij vooral in de steeds dominantere managementcultuur, die het groeidenken aanhangt en de maatschappij op allerlei terreinen van haar menselijke schaal ontdoet. De ongebreidelde, destructieve macht van managers in o.a. de gezondheidszorg, het onderwijs, de woningcorporaties, de publieke omroep, banken en talloze andere instellingen hebben het functioneren van deze instituten tot in de wortel aangetast. Geldstromen bestemd voor elementaire taken in onze samenleving vullen de uitpuilende zakken van steeds verder uitdijende managementlagen. Vader en dochter zijn het lang niet altijd met elkaar eens, zoals blijkt wanneer ze samen door de Hollandse polder rijden.

Alt titel
Things that Matter
Regie
Frans Bromet
Release
22.02.2012
Release NL
23.02.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Frans Bromet | Cast: Frans Bromet, Laura Bromet, e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2011

Frans Bromet is ontheemd en vooral boos. Hij voelt zich niet meer thuis in deze tijd waarin managers de dienst uit maken. Hun enige talent is het managen ‘van iets’, waarbij het geen donder uitmaakt of ze nou een dropfabriek aansturen of een televisiezender leiden. Ze denken in jeuktermen als ‘effiency’, ‘schaalvergroting’ en ‘stroomlijning’. Bromet is ervan overtuigd dat de managers onze maatschappij er steeds minder leefbaar op maken. Ze vullen hun zakken zonder kennis te hebben van het veld waarin ze opereren. Het is zichtbaar op alle mogelijke gebieden. De thuiszorginstellingen vertalen zorgtaken in ‘producten’; de scholengemeenschappen moeten alsmaar groter waarbij elke uitgegeven cent moet worden verantwoord.

Bromets dochter Laura heeft niet zo’n last van al die zakkenvullende managers. Als fractievoorzitter van de lokale GroenLinks-afdeling is ze ervan overtuigd dat je zaken kunt veranderen door dicht bij huis te beginnen. Ze kan zich dan ook moeiteloos vastbijten in iets luttels als een fietspad of een leegstaand bejaardentehuis waar niets mee gedaan wordt. Haar ambities zorgen ervoor dat ze als fractiemedewerker in de Tweede Kamer aan de bak kan. Van de pessimistische levensinstelling van haar vader heeft ze niet veel meegekregen. Ze vindt dan ook dat hij schromelijk overdrijft. Het grote complot ziet ze dan ook niet helemaal.