Opnieuw een fikse gevangenisstraf opgelegd aan Harvey Weinstein

Opnieuw een fikse gevangenisstraf opgelegd aan Harvey Weinstein

De kans lijkt klein dat hij ooit nog een vrije man zal zijn.

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets kregen te horen over Harvey Weinstein. Nu is er echter weer nieuws, want de voormalige Amerikaanse filmproducent gaat vele jaren achter slot en grendel.

Weinstein is tot 16 jaar cel veroordeeld voor verkrachting van een vrouw in een hotel in Los Angeles. Dit is echter niet de eerste keer dat hij schuldig is bevonden. In 2020 werd hij al tot 23 jaar cel veroordeeld voor seksuele misdrijven.

Zaak
Hier komt nu dus nog eens 16 jaar bovenop, voor een verkrachting die plaatsvond in februari 2013. Het slachtoffer is een voormalig model en actrice, die in de rechtbank de schuilnaam Jane Doe 1 kreeg.

Weinstein werd veroordeeld in een rechtszaal in Los Angeles, waar een jury hem in december schuldig had bevonden. Weinstein, de machtige mede-oprichter van filmproductiehuis Miramax Film, zal de straf uitzitten na de eerdere gevangenisstraf van 23 jaar voor een veroordeling voor seksueel geweld in New York.

Het einde
Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Weinstein nooit meer het daglicht zal zien. De voormalige topproducent is vandaag de dag alweer 70 en zijn gezondheid schijnt hard achteruit te gaan. Tijdens de recente rechtszaken verscheen bij altijd met een rollator en in een rolstoel.

Weinstein werd in het najaar van 2017 door diverse actrices beschuldigd van seksueel geweld. The New York Times en tijdschrift The New Yorker brachten de aantijgingen van onder anderen actrices Rose McGowan en Ashley Judd als eerste naar voren.

MeToo
Daarna kwamen tientallen andere (bekende) vrouwen, onder wie Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie, naar buiten met verhalen over seksueel overschrijdend gedrag door Weinstein. De onthullingen leidden op sociale media tot wat bekend is komen te staan als de MeToo-beweging.

NieuwsFilm