Legendarische cameraman Owen Roizman overleden

Legendarische cameraman Owen Roizman overleden

De man die met zijn camerawerk van 'The French Connection' Hollywood veranderde is niet meer

Owen Roizman, de legendarische cameraman die door zijn samenwerkingen met William Friedkin en Sidney Lumet aan de basis lag van de esthetiek van de Amerikaanse cinema uit de jaren 70 is op 86-jarige leeftijd overleden.

Het nieuws werd aangekondigd door de American Society of Cinematographers. Hiermee neemt Hollywood afscheid van één van de meest invloedrijke cameramensen.

Iconische achtervolging
De filmografie van Owen Roizman uit de jaren 70 omvat enkele van de meest invloedrijke werken uit de filmgeschiedenis. Met regisseur William Friedkin maakte hij The French Connection, een film met één van de beste achtervolgingsfilms die ooit is gemaakt.

De manier waarop Roizman en Friedkin spektakel en realisme combineerden tijdens de iconische achtervolgingsscènes door de straten van New York City blijft filmmakers tot op de dag van vandaag beïnvloeden.


The Exorcist
Twee jaar later werkten Oizman en Friedkin opnieuw samen voor The Exorcist, een horrorfilm die nu nog steeds geïmiteerd wordt. Daarna bleef Roizman gestaag werken aan enkele van de meest populaire films uit de jaren zeventig, waaronder The Taking of Pelham One Two Three en Three Days of the Condor.


Ook in de jaren 80 actief
Voor vele cinefielen behoort Oizman's camerawerk voor de satire Network van Sidney Lumet tot het beste uit de jaren 70. Hoewel Roizman in de jaren zeventig zijn beroemdste werk opleverde, bleef hij tot in 1995 verder werken voor films als Sydney Pollack's Tootsie, Barry Sonnenfeld's The Addams Family en Lawrence Kasdan's Wyatt Earp.



NieuwsFilm