J.K. Rowling van 'Harry Potter' speelt in op nieuwe regels en 'cancel cultuur'

J.K. Rowling van 'Harry Potter' speelt in op nieuwe regels en 'cancel cultuur'

De auteur opent ook een nieuwe, veilige plek - alleen voor vrouwen

Laatst vertelde JK Rowling in een interview met Letters to Suzanne dat zij geen last heeft van de cancel cultuur. De auteur van de succesvolle Harry Potter-boeken zegt zelfs dat haar boekenverkoop omhoog schiet, als mensen weer negatief doen over haar.

"Toen ik zelf eens een keer zei dat ik misschien genegeerd zou worden, ging mijn boekenverkoop juist omhoog. En ik lach nu, omdat ik zelf niet kan geloven dat ik dit allemaal zeg. Het is zelfspot. Ik moet wel. En ik beschouw mijzelf niet als gecanceld."

In opspraak
De schrijfster en filantroop is vanaf 2018 in opspraak, doordat zij het niet eens is dat transgenders in de toekomst legaal naar een damestoilet kunnen in Groot-Brittannië. Zij formuleerde haar mening misschien niet handig op social media - en kreeg werkelijk enorm veel tegengas.

Die online rel minderde niet, want JK Rowling bleef olie op het vuur gooien met pittige uitspraken - tot groot verdriet van haar team. Hierop werd aan alle kanten geroepen haar te cancellen waar mogelijk. Ook werd zij bedreigd voor haar uitspraken.

Harry Potter acteurs
De jongere acteurs uit Harry Potter, zoals Daniel Radcliffe en Emma Watson, namen afstand van haar scherpe Twitter-berichten en toonden begrip voor de transgender- en homoseksuele gemeenschap. Oudere acteurs, zoals wijlen Robby Coltrane en Helena Bonham-Carter, zeiden beide groepen te begrijpen. Zij vertelden dat JK Rowling een goede reden heeft om te reageren, zoals zij doet.

Nu vertelt JK Rowling zelf, dat zij een periode van geweld heeft meegemaakt in haar verleden. Misbruik en mishandeling die zij eerst niet wilde oprakelen, vanwege alle pijn die het doet. Maar intussen heeft zij gewerkt aan een veilige plek voor vrouwen die op een of andere manier geweld hebben meegemaakt.

Waarborgen veiligheid
Het gaat haar om het waarborgen van de veiligheid voor vrouwen die bang zijn voor seksueel geweld nu wat wetten in Schotland aangepast worden. Sommigen zijn bang dat mannen misbruik gaan maken van de versoepeling en vrouwen gaan misbruiken op openbare toiletten.

JK Rowling vindt de nieuwe wet dan ook een achteruitgang als het gaat om vrouwenrechten. Voor de vrouwen die behoefte hebben aan geborgenheid in het uitgaansleven financiert zij daarom nou Beira's Place in Edinburgh.

Het artikel in Daily Mail staat hier. Een Twitter-bericht van JK Rowling staat hier.



NieuwsFilm

meest populair