Eerste film van Vlaams boegbeeld gaat in première op het Sundance filmfestival

Eerste film van Vlaams boegbeeld gaat in première op het Sundance filmfestival

Filmdebuut van Veerle Baetens wordt meteen opgemerkt in Amerika.

Het gaat zeer goed met de Vlaamse film. Dit jaar was zowel Zillion als Close een commerciële topper, en ook De Acht Bergen van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, die dit jaar in de prijzen viel in Cannes, staat aan de bioscoopdeur te trappelen.

2023 wordt ook Vlaams topjaar
De verwachtingen voor 2023 zijn minstens even hoog voor Vlaamse producties. Niet alleen wordt er veel verwacht van Fien Troch die klaar is met haar opvolger voor het internationaal geprezen Home, maar ook Sahim Omar Kalifa heeft zijn tweede film klaar. Die film is ook het langverwachte speelfilmdebuut van actrice Veerle Baetens.

Veerle is al een tijdje bezig met andere dingen dan acteren. Zo schreef ze het script voor de Vlaamse reeks Tabula Rasa, maar de Antwerpse actrice wou ook eens in de regisseursstoel kruipen. Het is meteen een verfilming van Het smelt geworden, de gelijknamige debuutroman uit 2015 van Lize Spit waar Veerle het script voor schreef.

IJsblok
In de film zijn hoofdrollen weggelegd voor Vlaamse acteurs zoals Charlotte De Bruyne, Rosa Marchant, Spencer Bogaert, Sebastien Dewaele - die in Nederland bekend is door zijn rol in het tweede seizoen van Undercover - en Naomi Velissariou.

De film gaat over de jonge Eva die na een dramatische hete zomer terugkeert naar haar geboortedorp en met een ijsblok die in haar koffer zit zo met het verleden wil afrekenen.


Sundance
Verwacht wordt dat Het smelt in het najaar van 2023 in de bioscopen verschijnt, maar de Amerikanen hebben de primeur en dat heeft alles te maken met het Sundance filmfestival waar de film in wereldpremière gaat.

Het festival dat plaats vindt van 19 tot 29 januari 2023 in Salt Lake City is al jaren het walhalla van de onafhankelijke film. wordt getoond als deel van de World Cinema-competitie voor fictiefilms.

Nog meer Belgen op Sundance
Baetens is niet de enige Belg op het Sundance filmfestival, ook De Acht Bergen, die dit jaar op de 75ste festivaleditie van Cannes werd bekroond met de Juryprijs, wordt in de hoofdstad van Utah vertoond. draait in de Nederlandse bioscopen vanaf 22 december dit jaar.



NieuwsFilm

meest populair