Oud CEO keert terug naar Disney; huidige vertrekt per direct

Oud CEO keert terug naar Disney; huidige vertrekt per direct

Doei Bob! Hallo Bob!

Shocker! Bob Iger keert terug als topman van Disney en neemt daarmee de taken van zijn opvolger Bob Chapek over. Chapek verlaat op zijn beurt het bedrijf volledig. Dit nieuws is opvallend, want in juni tekende Chapek nog bij voor meerdere jaren.

Susan Arnold, voorzitter van de Raad van Bestuur, stelt in een verklaring: "We zijn Bob Chapek dankbaar voor hetgeen hij voor Disney heeft gedaan, waaronder het sturen van het bedrijf door de zware omstandigheden van de pandemie".

Volgens Arnold staat er de komende periode echter een grote transformatie op de agenda. Iger, meent zij, is geschikter om deze te begeleiden. "Disney maakt zich klaar voor een periode van steeds complexere veranderingen. Bob Iger is dé persoon om ons daarbij te helpen".

Imagoprobleem
Vergeleken met Iger, was Chapek niet bepaald populair onder medewerkers en fans van Disney.

De smet op zijn nalatenschap is toch wel de publiekelijke clash die hij had met actrice Scarlett Johansson over haar compensatie voor de Marvel-film Black Widow, toen deze vanwege de pandemie gelijktijdig zowel in de bioscoop als op streamingdienst Disney+ werd uitgebracht. Volgens insiders had Iger dat nooit laten gebeuren.

Ook zakelijk gezien ging het Chapek de laatste tijd niet voor de wind. Zo kondigde hij onlangs een reeks bezuinigingen aan en werd ook bekend dat Disney+, het nieuwe paradepaardje van het bedrijf, verliesgevender bleek dan verwacht.

Tijdelijke terugkeer
Vooralsnog heeft Iger voor twee jaar getekend. Het lijkt dan ook om een tijdelijke terugkeer te gaan waarbij in de tussentijd zal worden gezocht naar iemand die het stokje van Iger aan het einde van zijn periode over kan nemen.

Iger lijkt direct aan de slag te gaan. In een statement noemt hij het een "eer" om teruggevraagd te zijn als CEO. Eerder vervulde hij die functie tussen 2005 en 2020.

NieuwsFilm

meest populair