Zo ongelooflijk rijk is James Cameron door 'Titanic' en 'Avatar'

Zo ongelooflijk rijk is James Cameron door 'Titanic' en 'Avatar'

Deze ingewikkelde filmprojecten hebben voor een enorm vermogen gezorgd

De 68-jarige regisseur James Cameron maakt al jaren ongelooflijk unieke en grote films als Avatar, Aliens, Titanic en Terminator. Deze ingewikkelde filmprojecten hebben voor een enorm vermogen gezorgd. De Canadese James Cameron heeft op het moment een netto waarde van 700 miljoen Amerikaanse dollar.

En dat terwijl hij door het overschrijden van een budget voor een film wel eens geen salaris kreeg, maar een percentage van de winst afsprak. Het lijkt een risico, maar James gelooft in zijn werk. Zo gaf hij voor het realiseren van de film Titanic zijn 8,5 miljoen dollar aan salaris op en ontving hij 650 miljoen dollar door zijn aandeel in de film.

James Cameron weet kennelijk welk effect een filmproject van hem op het publiek kan hebben. Zo ontving hij opnieuw geen salaris voor Avatar door het overschrijden van het filmbudget. Hij ontving echter wel 350 miljoen aan commissies.

Hoe het begon
Als oudste geboren in een gezin van vijf, had James Cameron geen zin in studeren en besloot de filmindustrie in te gaan na het zien van de film Star Wars. Als 24-jarige leverde hij als schrijver, regisseur en producer zijn eerste korte film af, genaamd Xenogenesis. Daarna kon hij aan de slag in de filmwereld in functies als productie assistent, art director en special effects.

Als regisseur brak hij door met The Terminator in 1984. Om te mogen regisseren verkocht hij echter zijn scenario, en aldus zijn auteursrechten, aan de toenmalige producer. Daardoor werden de andere delen uit de reeks door anderen uitgevoerd. Tot Cameron alsnog zijn rechten terug bedong in 2019.

Meer eigendom
James Cameron heeft verschillende productiemaatschappijen, huizen en meer. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn huizen in Californië en Nieuw-Zeeland. Door zijn ervaringen in diepzee-onderzoeken levert hij ook documentaires af aan National Geographic. Meer staat in het artikel hier.

NieuwsFilm