Gouden Leeuw-winnares haalt snoeihard uit naar filmfestivals die met Hilary Clinton werken

Gouden Leeuw-winnares haalt snoeihard uit naar filmfestivals die met Hilary Clinton werken

Laura Poitras neemt geen blad voor de mond!

Vorig weekend wist regisseuse Laura Poitras hoge ogen te gooien op het filmfestival van Venetië. De documentairemaakster won zelfs de Gouden Leeuw met All The Beauty and The Bloodshed en maakte gebruik van het podium om snoeihard uit te halen naar filmfestivals die willen samenwerken met Hillary Clinton.

Clinton was namelijk aanwezig op het filmfestival in Venice om haar documentaire, Gutsy, te promoten. Eerder was ze ook al aanwezig op Toronto, maar Poitras vind het schandalig dat Clinton wordt uitgenodigd.

Reactie
Zo zegt Poitras: "In de hele wereld bedreigt niets het recht op vrije meningsuiting zo hard als de vervolging van Julian Assange. Dat is een immens gevaar voor de journalistiek. Ik vind het dan ook echt niet kunnen dat Venetië en Toronto letterlijk de rode loper uitrollen voor Hillary Clinton".

Clinton was minister van Buitenlandse Zaken toen de Verenigde Staten Assange aanklaagden wegens inbreuken op de spionagewet. Hij had oorlogsmisdaden van het land in Irak en Afghanistan aan het licht gebracht en wordt hij nog steeds vastgehouden.

Verantwoordelijk
"Hillary Clinton was actief betrokken bij de oorlog in Irak als zowel Afghanistan" gaat Poitras verder. "Sterker nog, ze stuurde zelfs meer troepen naar daar. Ik vind het verontrustend dat dit zomaar vergeten wordt en dat we haar nu een platform geven. Het is belangrijk dat journalisten en documentairemakers mensen als zij ter verantwoording roepen!"

Tot slot maakt de regisseuse een vergelijking met No Bears, de film van de in Iran gevangengehouden Jafar Panahi: "Dat zowel zijn film als Hillary Clinton welkom zijn op filmfestivals is gigantisch hypocriet. Hoe de Verenigde Staten Assange vervolgen is niets anders dan de wijze waarop Panahi van zijn vrijheid wordt beroofd".

NieuwsFilm

meest populair