Wie is Morgoth, de grote baas van Sauron in 'Lord of the Rings'?

Wie is Morgoth, de grote baas van Sauron in 'Lord of the Rings'?

Midden-Aarde heeft een duivel.

Lord of the Rings vertelt in basis het verhaal van de strijd tegen Sauron. Maar hij was slechts de dienaar van een ander heerser voor hem. Pas toen die kwaadaardige heerser verslagen werd, nam Sauron diens plek in.

Daarmee hebben we het natuurlijk over Melkor, die later bekend kwam te staan als Morgoth en gezien wordt als de duivel van Tolkien. In dit artikel vertellen we je alles over hem.

Het maken van Midden-Aarde
Midden-Aarde werd gemaakt door Eru Illúvatar, een omnipotent wezen dat eerst de Ainur maakte en met hun hulp de wereld schepte via muziek. In de vroege dagen waren de Ainur content met de verantwoordelijkheden die ze gekregen hadden.

Onder de Ainur bevond zich ook Melkor, een naam die zich laat vertalen als 'hij die in macht opstaat'. Melkor vond het maar niets dat buiten de hallen waar hij verbleef met Eru en de Ainur een leegte was, puur niets, en zocht daarom naar de Flame Imperishable, de bron van kracht van Eru.

Melkor vond het vuur nooit, maar zijn tijd los van de Ainur zorgde dat hij waanideeën kreeg. Toen Eru met zijn engelen het goddelijk lied zong om de Schepping tot stand te brengen, introduceerde Melkor een eigen melodie. Eru wees hem terecht, en stelde dat er niets was dat Melkor kon bedenken dat niet afstamde van zijn schepper.

Een stuk land claimen
Toen Arda eenmaal geschapen was, claimde Melkor meteen een stuk land als van hemzelf. Wat de Valar maakten, verwoestte Melkor, keer op keer, wat leidde tot een misvormd Midden-Aarde. Samen wisten de Valar uiteindelijk Melkor weg te drijven en waren ze ertoe in staat het land te vervormen naar iets dat dichter bij hun visie kwam.

Melkor probeerde hen keer op keer tegen te werken, onder meer door de twee gigantische lampen die de wereld van licht voorzagen te verwoesten. De verenigde krachten van de Valar zouden hem kunnen stoppen, maar hun krachten waren nodig om Midden-Aarde te redden.

Elfen corrumperen
Rond die tijd vertrokken de Malar naar Valinor (later de Undying Lands), en ontstonden de eerste elfen. Melkor wist een aantal van hen te vangen en te corrumperen en maakte daarmee de eerste generatie Orcs. Alleen de verenigde krachten van de Valar konden voorkomen dat Melkor alle elfen corrumpeerde.

Maar ze maakten een fout door hem op een zeker moment een pardon te geven. Melkor kwam weer vrij en probeerde de elfen te corrumperen door te beweren dat de mensen (die net aangekomen waren op Midden-Aarde) Midden-Aarde moesten krijgen van Eru.

Melkor, die daarna de wereld weer probeerde onder te dompelen in duisternis, kreeg toen de naam Morgoth (wat zoveel betekent als 'de duisterste vijand van de wereld'). Hij werd uiteindelijk verslagen door de verenigde legers van de Valar, elfen, mensen en andere soorten. Een oorlog waarbij zij het opnamen tegen Morgoth, Balrogs, draken en andere monsters in een gevecht dat veertig jaar duurde en de funderingen van Midden-Aarde op hun grondvesten deed schudden.

Morgoth werd verbannen van Midden-Aarde en kwam terecht in de eindeloze leegte waar hij ooit juist iets aan had proberen te doen, gefrustreerd door de trage Schepping van Eru.

NieuwsFilm

meest populair