Is deze gecancelde regisseur straks weer oké?

Is deze gecancelde regisseur straks weer oké?

Een vergezeld transcript kan 'The Pianist'-regisseur helpen.

Roman Polanski is al jarenlang 'niet meer welkom' in Amerika, of beter gezegd, zodra hij terug het land inkomt, wordt hij waarschijnlijk onmiddellijk gearresteerd. Misschien komt hier nu, decennia later, verandering in.

In 1977 werd de Poolse regisseur veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje. Echter, voordat het vonnis geveld werd, ontvluchtte de filmmaker het land. Mocht hij ooit terugkomen, dan is de kans groot dat hij in de gevangenis belandt. Polanski is dan ook nooit terugkeert, ook niet om zijn Oscar voor The Pianist in 2003 op te komen halen.

Maar toch
Nu lijkt het erop dat dit misschien toch aangepast gaat worden. De openbare aanklager van Los Angeles gaat de zaak namelijk opnieuw onder de loep nemen met een 'onbevooroordeelde blik'. Hij staat dan ook toe dat een nieuw, verzegeld transcript in de zaak geopend wordt.

Polanski roept al jaren dat het transcript duidelijk aantoont dat hij destijds geen eerlijk proces kreeg. Wat gaat gebeuren is vooralsnog niet bekend, maar meer nieuws zal ongetwijfeld snel volgen.

Carrière
Hoewel Polanski dus geen films meer heeft kunnen maken in Amerika, kan hij wel gewoon zijn gang gaan in andere landen. De inmiddels 88-jarige regisseur woont in Frankrijk, maar heeft films gemaakt in heel Europa.

Op dit moment werkt hij weer aan een nieuw project, namelijk The Palace, dat opgenomen wordt in Zwitserland. De financiering van de film verliep echter wel behoorlijk moeizaam, voornamelijk vanwege zijn veroordeling 45 jaar geleden maar ook door latere beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

NieuwsFilm

meest populair