Grote verandering bij Netflix en andere streamingdiensten geëist door politiek

Grote verandering bij Netflix en andere streamingdiensten geëist door politiek

Goed voor ons kikkerlandje of juist niet?

Het wordt voor buitenlandse streamingdiensten minder interessant om nog films en series op te komen nemen in Nederland. Zij moeten nu namelijk een vast deel van hun omzet gaan uittrekken voor het maken van Nederlandse projecten, maar de vraag is natuurlijk hoe dit gaat uitpakken.

Dit nieuwe wetsvoorstel komt van Gunay Uslu, de staatssecretaris Cultuur en Media. Hierin staat o.a. dat het kabinet een investeringsplicht gaat invoeren voor streaminggiganten als Netflix, Disney+, Amazon Prime, HBO Max en Viaplay, in de hoop de Nederlandse markt te stimuleren.

Oud plan
De papieren voor deze plannen waren er al een tijdje, aangezien de vorige cultuurminister, Ingrid van Engelshoven, hier al aan begonnen was. In haar voorstel stond o.a. dat aanbieders verdienen aan Nederlandse audiovisuele content maar hier niet in investeren. Zij werden in haar voorstel dan ook verplicht om 3 à 6 procent van hun jaaromzet in Nederlandse producties te steken.

Hoewel het nog niet bekend is welk percentage Uslu precies in gedachten heeft liet HBO Max nu al weten voorlopig geen Nederlandse films en series te gaan maken. Maar daar blijft het niet bij.

Meer
Uslu gaat ook de NPO verzoeken om "constructief mee te werken" aan de doorontwikkeling van NLziet. Verder wil ze dat ook in audio de krachten worden gebundeld. Zo ziet Uslu graag dat podcastplatform NPO Luister wordt opengesteld voor andere partijen.

Sommige mensen vinden het een stap in de goede richting, zodat binnenlandse producties het beter gaan doen en naar een hoger niveau getild kunnen worden. Anderen vinden het juist vreemd dat dit verplicht wordt en dat het waarschijnlijk net negatief gaat uitpakken.

NieuwsFilm

meest populair