Boycot van Oscars dreigt na weer een zeer controversieel besluit van de Academy

Boycot van Oscars dreigt na weer een zeer controversieel besluit van de Academy

Maar liefst acht categorieën verdwijnen uit de live-uitzending!

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences komt weer eens op een merkwaardige manier in het nieuws. Enkele jaren geleden werd besloten de Oscaruitreiking zonder presentator te gaan doen, maar het was helemaal raar toen de nieuwe categorie beste populaire film werd toegevoegd. Hun laatste besluit schiet heel wat filmtalenten wederom in het verkeerde keelgat.

De Academy heeft namelijk besloten om maar liefst acht Oscars (beste korte documentaire, beste montage, beste grime en haarstijl, best muziek, beste productieontwerp, beste grime en haarstijl, beste korte film, beste korte animatiefilm en beste geluid) niet meer uit te reiken tijdens de live-uitzending. Dit vinden de nodige mensen in de filmindustrie belachelijk en zij denken er nu dan ook aan de Oscars te boycotten.

Reacties
In The Tonight Show had Jimmy Fallon het er al over. Zo zegt de presenator grappend over de 'verwijderde' categorieën: "En dan nu de prijzen waar niemand van wakker ligt! Maar nee, weer even serieus, als ze de uitzending korter willen maken, moeten ze misschien eens het stuk overslaan waarin iemand uitlegt wat een acteur is!"

Zijn collega, Jimmy Kimmel, haalt ook uit naar de Academy: "Misschien is het een idee om de uitreiking gewoon te beperken tot beste acteur, beste actrice en beste film en dan kunnen we allemaal gaan slapen!"

Meer
Daar blijft het echter niet bij. De American Cinema Editors Board of Directors reageert eveneens ontevreden in een statement: "Door deze beslissing van de Academy lijkt het erop dat sommige creatieve beroepen minder cruciaal zijn dan de rest. Dat klopt absoluut niet en iedereen die films maakt weet dit!"

"Alle creatieve beroepen moeten dan ook gelijk behandeld worden. Onze bijdrages lijken soms onzichtbaar, maar zijn onmiskenbaar. We hopen dat hier verandering in komt, want de editors en andere artiesten moeten ook gevierd worden met de passie, waardigheid en inclusie die ze verdienen."

Oscarwinnaar
John Ottman, die een Oscar won voor de montage van Bohemian Rhapsody, laat ook van zich horen op Facebook: "Beste Motion Picture Academy, jullie domme plannen getuigen niet alleen van een gebrek aan respect voor jullie eigen leden, maar ook voor de filmkunst zelf. Meer dansjes en slechte grappen zullen jullie kijkcijfers niet doen stijgen! Een show die de cruciale en intrigerende facetten van cinema eert misschien wel. Alsof de reputatie van de entertainmentsector nog niet oppervlakkig genoeg was. Bravo."

Het gerucht doet nu ook de ronde dat er binnen de muziektak van de Academy een oproep zou zijn gedaan aan de genomineerden voor beste muziek, zoals onder anderen Jonny Greenwood (The Power of the Dog) en Hans Zimmer (Dune), om de Oscaruitreiking te boycotten. Ook regisseurs en andere takken zouden worden aangemoedigd om de artiesten in de getroffen categorieën te verdedigen.

Wat vinden jullie van deze beslissing?

NieuwsFilm

meest populair