'Mission: Impossible 7' is gestoord duur; bijna even duur als de eerste drie (!) films samen

'Mission: Impossible 7' is gestoord duur; bijna even duur als de eerste drie (!) films samen

Tom Cruise z'n nieuwe actiefilm kostte nogal wat.

Tom Cruise gaat met elke nieuwe Mission: Impossible-film weer heerlijk ver met de stunts, die hij gewoonlijk allemaal zelf uitvoert. Van het hangen aan een vliegtuig dat opstijgt, tot een actiescène waarin hij de Burj Khalifa beklimt, hij neemt 't allemaal zelf op.

Dat kost natuurlijk ook behoorlijk wat geld. Zoveel geld dat zijn nieuwste film in de franchise, Mission: Impossible 7 tegen de 290 miljoen dollar gekost heeft om te maken. Dat komt niet omdat Paramount Pictures en Skydance Media dat budget in eerste instantie toekenden.

Mission: Impossible-kosten
Het budget bedraagt inmiddels tientallen miljoenen dollars meer dan de studio's verwacht hadden. Dat komt vooral door de pandemie, waardoor de opnames meerdere keren vertraging op liep en de kosten bleven stijgen. Opvallend genoeg is het budget in werkelijkheid nog hoger, want Variety meldt dat dit bedrag de vele belastingvoordelen die de wereldwijde productie kreeg ook meeneemt. De werkelijke kosten liggen dus hoger.

Regisseur Christopher McQuarrie en de crew wisselden tussen meerdere landen in een poging de opnames veilig uit te kunnen voeren. Vorig jaar werden de opnames dan eindelijk afgerond.

Maar hierdoor is het afscheid van Tom Cruise wel erg duur aan het worden. De bedoeling is, zo leerden we eerder deze week, dat de Mission: Impossible-franchise afgerond wordt met het aankomende achtste deel.

Duurste tot nu toe
De deze zevende film in de Mission: Impossible-franchise kost nu evenveel als de eerste drie films bijna bij elkaar gekost hebben om te maken.

Het budget van Mission: Impossible bedroeg nog 80 miljoen dollar. Het vervolg kostte 125 miljoen dollar om te maken en deel 3 kreeg een budget van 150 miljoen. Ghost Protocol kreeg een budget toegewezen van 145 miljoen dollar, waarna de (tot voor kort) duurste film in de franchise een budget van 175 miljoen dollar kreeg (dat was natuurlijk Rogue Nation). De meest recente film, Fallout, kostte 150 miljoen dollar.

Gezamenlijk hebben de zes eerste films 828 miljoen dollar gekost om te maken en leverden ze 3,57 miljard dollar op aan de wereldwijde box office.

NieuwsFilm

meest populair