2022 is nog geen week oud, maar de eerste grote naam is al overleden

2022 is nog geen week oud, maar de eerste grote naam is al overleden

Peter Bogdanovich werd 82 jaar...

We zijn amper zeven dagen onderweg in wat het derde coronajaar lijkt te gaan worden en Hollywood heeft al afscheid moeten nemen van een bekende en gewaardeerde regisseur.

Het betreft hier Peter Bogdanovich die iconische films als Paper Moon en The Last Picture Show op zijn naam heeft staan. Hij stierf in zijn huis in LA.

Bogdanovich leefde een kleurrijk niet-zo-privéleven dat leidde tot een schandaal met twee van zijn hoofdrolspeelsters. Hij werd geboren uit een Servische vader en een Oostenrijkse schildersmoeder die beiden in zijn geboortejaar vanuit Europa in Kingston, New York waren aangekomen.

Na een acteerstudie werd hij een obsessieve filmkijker en criticus. Begin jaren '60 programmeerde hij zelfs films in het Museum of Modern Art.

Kleine, maar memorabele carrière
The Last Picture Show uit 1971, met onder andere Jeff Bridges, werd vergeleken met Citizen Kane en leverde Bogdanovich zijn enige twee Oscarnominaties op, 'Beste Regisseur' en 'Beste Scenario'.

Journalist Stefan Kanfer schreef toentertijd in het magazine TIME: "Bogdanovich heeft een tastbaar gevoel voor tijd en plaats. Bovendien heeft hij het moeilijkste van alle filmische hoogstandjes gepresteerd: verveling fascinerend gemaakt. Samen is dat genoeg om hem aan te kondigen als de meest opwindende nieuwe regisseur in Amerika"!

Peter Bogdanovich mocht 82 jaar worden. Rust in vrede †

NieuwsFilm

meest populair